Banjaluka: Sukobi zbog izmjena poslovnika na sjednici Kolegijuma gradske Skupštine

Aktuelno

Sjednicu Kolegijuma Skupštine Grada Banjaluka danas su napustili odbornici SDS-a i kluba “Sloboda” kada je na dnevni red došao prijedlog o izmjeni poslovnika koji, između ostalog, podrazumijeva da samo dva odbornika mogu da čine odborničku grupu.

Milenko Jaćimović, odbornik kluba Sloboda smatra da je neprihvatljivo da se izmjene i dopune poslovnika “prave po kuloarima”. Tvrdi da se to radi u interesu predsjednika Skupštine grada Zorana Talića, za kojeg tvrdi da zloupotrebljava svoju funkciju i ne uvažava primjedbe opozicije.

-Rekli smo da ne mogu grupu činiti dva odbornika jer je to par i da je to zloupotrebljavanje njegove funkcije. Na to je on ljutito odgovorio omalovažavanjem da mi sjedimo na ušima i da mi nismo pročitali poslovnik, uz galamu i povisivanje tona, i mi više nismo htjeli da prisustvujemo takvom načinu vođenja kolegija, kaže Jaćimović.

I odbornik SDS-a Predrag Vulin kaže da je kolegijum napustio “nezadovoljan nivoom demokratske rasprave” i sumnjivim namjerama rukovodstva Skupštine.

– Ja sam i rekao da treba da se uspori sa izmjenom poslovnika jer oni idu u korist vladajućoj većini. Ovo je preslagivanje koalicionih partnera u vladajućih većini i suština je zauzimanje što boljih startnih pozicija pred opšte izbore 2018. da se zadovolje apetiti svih koalicionih partnera, ističe Vulin.

Predsjednik Skupštine Zoran Talić tvrdi da nije bilo nikakvih tenzija i da su nakon odlaska Jaćimovića i Vulina, nastavili sa radom kolegijuma. Za izmjene poslovnika kaže da su se vodili praksom kakva se primjenjuje u Narodnoj Skupštini RS.

-U Narodnoj skupštini RS imaju poslaničke grupe, mi uvodimo taj termin, da pojedine partije koje imaju dva odbornika mogu imati odborničku grupu i da oni koji su samostalni mogu imati odborničku grupu i ja lično tu ne vidim problem, kategoričan je Talić.

Kolegijum Skupštine Grada usvojio je danas Nacrt odluke o izmjenama i dopunama skupštinskog poslovnika, koji bi trebao unijeti brojne novine u rad gradskog parlamenta.

Obrazlažući predložene promjene, Talić je rekao da su dvije ključne izmjene uvođenje instituta odborničke gruupe i samostalnog odbornika.

Prema njegovim riječima, ove promjene su se nametnule i zbog potrebe uskalđivanja sa odredbama Izbornog zakona BiH (Izborni zakon BiH ne poznaje institut „nezavisnog odbornika“, kako je to definisano aktuelnim poslovnikom), ali i zbog novonastale situacije u samom parlamentu, budući da je od konstituisanja parlamenta do danas, od ukupno 31 odbornika, osam istupilo iz matičnih stranaka i danas djeluju kao nezavisni odbornici.

– Uvođenjem instituta odborničke grupe, koju bi, po novom poslovniku, mogla da formiraju dva odbornika, i oni bi dobili mogućnost da njihovi predstavnici učestvuju u radu skupštinskog kolegijuma, što sada nije slučaj – naveo je Talić.

Predložene izmjene bi gradski parlament trebalo da razmatra polovinom septembra, za kada bi trebalo da bude zakazana naredna sjednica Skupštine.

Istinito

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *