Dodik: Izetbegovići tuže mene, a “Njujork tajms” ne

Aktuelno

Povodom tužbe Lejle Akšamija, Sabine Berberović i Bakira Izetbegovića protiv predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika zbog izjava koje se tiču Alije Izetbegovića, bivšeg predsjednika takozvane Republike BiH, za vrijeme Drugog svjetskog rata i rata u BiH, predsjednik Dodik odgovara da su to rekli mnogi prije njega.

On kaže da je to pisalo u američkom “Njujork tajmsu” i da tad niko nije tužen.

– U svakom slučaju, to govori o činjenici da sve treba izučiti i vidjeti šta je od svega toga istina. Oni imaju pravo da tuže. U nedostatku silnih stvari koje su gurali na mene iz Tužilaštva BiH, sada im je samo još to preostalo – zaključio je Dodik.

Inače, mediji u FBiH su prenijeli da je porodica Izetbegović tužila predsjednika Srpske Milorada Dodika zbog izjava o ratnoj prošlosti bivšeg predsjednika RBiH Alije Izetbegovića. U tužbi se navodi da je Dodik, komentarišući početak snimanja serije o životu Alije Izetbegovića, 13. avgusta rekao da je Alija bio poznat i viđen član Handžar divizije u Drugom svjetskom ratu.

– Tu je otac Bakira Izetbegovića dolazio da vidi da li je to mučenje bilo dovoljno veliko da bi zadovoljilo njegovu sujetu – rekao je Dodik, a naveli su mediji iz FBiH.

Zbog ove izjave Opštinskom sudu u Sarajevu nasljednici Alije Izetbegovića dostavili su tužbu za klevetu. U okviru odštetnog zahteva za naknadu nematerijalne štete, oni traže ukupno 15.000 maraka (7.500 evra) odštete.

novosti.rs

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *