Počeo sastanak u Palati Republike povodom oslobađanja Orića

Aktuelno

U Banjaluci je počeo sastanak koji je sazvao predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik povodom odluke Suda BiH da oslobodi Nasera Orića za zločine nad srpskim zarobljenicima na području Srebrenice 1992. godine.

Sastanku prisustvuje predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Nedeljko Čubrilović, ministri u Vladi, direktor Policije Srpske, predstavnici političkih partija i organizacija proisteklih iz Odbrambeno-otadžbinskog rata.

Sastanku se nisu odazvali predstavnici opozicije u Republici Srpskoj.

Predsjednik Boračke organizacije Republike Srpske Milomir Savčić rekao je da bi na sastanku kod predsjednika Srpske trebalo naći efektna i konkretna rješenja koja će donijeti rezultat u vezi sa problemima neprocesuiranja ratnih zločina nad Srbima.

Dodik je ocijenio da su partije okupljene u Savez za promjene, odbijajući da dođu na sastanak nastavile da “vode svoju predizbornu kampanju protiv njega, žrtvujući u toj borbi osnovne nacionalne i državne interese”.

Dodik je naglasio da su lideri SDS-a Vukota Govedarica, PDP-a Branislav Borenović i NDP-a Dragan Čavić i ovaj put samo tražili razloge za nedolazak na sastanak, jer očigledno nisu spremni da u otvorenom i konstruktivnom dijalogu, Republika Srpska da svoj snažan odgovor konstantnom ponižavanju od Suda i Tužilaštva BiH.

“Nisu spremni ni za kakav dogovor koji bi značio bar privremeno povlačenje sa funkcija u Sarajevu, dok pitanje suđenja za ratne zločine ne bude riješeno. Šta je 3.500 pobijenih Srba za 350 njihovih fotelja? Za njih, očigledno ništa!”, istakao je predsjednik Srpske.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *