Opozicija duvala u pištaljke: Sjednica NSRS prekinuta, stigao Dodik

Aktuelno

U zgradu NSRS stigao je predsjednik RS Milorad Dodik.

Predsjednik Narodne skupštine RS Nedeljko Čurbilović se nakon sat i po vremena, zajedno sa poslanicima većine, vratio u Veliku salu skupštine, te svim poslanicima opozicije pojedinačno izrekao mjeru udaljavanja.

“Molim vas da napustite salu da možemo nastaviti sa radom”, kazao je Čubrilović.

S obzirom na to da su opozicionari i dalje nastavili praviti buku pištaljkama, Čubrilović je upravo ponovo dao pauzu.

“Molim vas da omogućuiote rad. Ova institucija je važnija od pozicije i opozicije. Ovo nema smisla”, kazao je Čubrilović. Pojasnio je da se mjera udaljenja iz skupštine može izreći ukoliko se ugrožava fizički ili moralni integritet učesnika sjednice u NSRS.

Predstavnici opozicionih stranaka u RS podvukli su da oni “ne blokiraju instituciju, nego bezakonje”. Takođe, rekli su da ovog puta nemaju namjeru da idu za poslanicima skupštinske većine ukoliko oni odluče nastaviti zasjedanje na drugoj lokaciji. Još uvijek nije poznato da li će ova 22. sjednica biti nastavljena večeras.

Lider SDS-a Vukota Govedarica je kazao da mu je žao što u novembru 2014. godine opozicija nije povukla poteze, kao što to čini sada. Aludirao je na konstituisanje vlasti u RS nakon izbora te godine i aferu “papak” odnosno sumnje u kupovinu narodnih poslanika RS.

“Da smo tada uradili ovo što radimo danas, ne bi oni bili ovoliko bahati”, rekao je Govedarica.

Istakao je kako se opozicija sada samo bori za sprovođenje zakona.

“Nije ovo ničija prćija. Ako sada ozbiljno ne razmisle kuda plovi ovaj brod, bojim se da ćemo biti prinuđeni da na ovaj način nastavimo da branimo skupštinu od poniženja”, dodao je Govedarica.

Predsjednik NDP-a Dragan Čavić je kazao da su oni “prisiljeni na ovakav način parlamentarnog rada”, dok je Branislav Borenović (PDP) poručio da nije u pitanju blokada nego “zaustavljanje nelegalnog i neustavnog rada parlamenta”.

Sjednica Narodne skupštine Republike Srpske prekinuta je večeras nakon što je vladajuća većina usvojila dnevni red bez prihvatanja zahtjeva opozicije.

U zgradu Narodne skupštine RS je stigao i direktor policije RS Darko Ćulum.

Na gornjem spratu ponovo se postavljaju barikade, a namjera je da skupštinska većina sjednicu i ovog puta nastavi u Maloj sali.

Sjednica je večeras prekinuta nakon što su poslanici Saveza za promjene, kada je postalo jasno da tri zahtjeva opozicionara neće biti uvršteni u dnevni red 22. sjednice, ustali su sa svojih mjesta kao i na 21. sjednici stali iza predsjedničkog stola u parlamentu i počeli da duvaju u pištaljke.

Dnevni red je usvojen pod zvukovima pištaljki, a nakon toga je predsjednik parlamenta Srpske Nedeljko Čubrilović dao pauzu od pola sata.

Opozicioni klubovi u NSRS imali su tri zahtjeva za dopunu dnevnog reda 22. sjednice – Prijedlog Rezolucije o strateškim ciljevima RS za period od 2018. do 2023. godine, zatim razmatranje Informacije u vezi sa ponašanjem pripadnika MUP-a RS i „sprečavanje narodnih poslanika da prisustvuju 21. redovnoj sjednici“, te treći, stavljanje van snage odluke o razrješenju glavnog revizora RS.

Prethodno, poslanici Narodne skupštine RS su nakon četiri sata rasprave o zapisniku sa jedne od prethodnih sjednica i brojnih ukazivanja na povrede poslovnika, otišli na pauzu. Aktuelna 22. sjednica je prekinuta danas u 15 sati, a poslanici su tek uspjeli doći do rasprave o predloženom dnevnom redu.

mondo.ba

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *