Dodik: Htio sam narediti hapšenje šefice OHR zbog rušenja parlamenta RS

Aktuelno

Milorad Dodik, predsjednik RS, izjavio da danas da OHR može misliti šta hoće, ali da je Republika Srpska vojno neutralna, te da “ovaj narod mora da se oslobodi stranaca”.

Dodik je rekao da je protekle noći šef Regionalne kancelarije OHR u Banjaluci Marijana Berec cijelu noć bila u Skupštini podržavajući opoziciju.

– U jednom trenutku veoma teško sam odolio iskušenju da ne dam nalog da je uhapse. Ona tamo podstiče one iz opozicije da ruše parlament i ostale institucije. Dođe ovde u našu zemlju i ona to radi, dođe ovdje u Banjaluku gdje mi imamo parlament i ona to radi. Zamislite vi tu drskost, dosta više tih stranaca – istakao je Dodik.

Prema njegovim riječima, ovaj narod se mora osloboditi stranaca.

– Nas niko neće gurati u NATO i neke druge organizacije bez Srbije, je l` jasno, jasno. Tačka, tačka, ende, gotovo – rekao je Dodik, komentarišući stav OHR da Republika Srpska nije imala pravo da izglasa Rezoluciju o zaštiti ustavnog poretka i proglašenju vojne neutralnosti Republike Srpske.

On je dodao da opozicija u Narodnoj skupštini Srpske ne mora ni dolaziti na sjednice, jer parlament uspješno radi i postoji većina koja donosi odluke i zakone u skladu sa propisima.

– Oni (opozicija) su sami sebe raspustili, što se njih tiče, ne moraju ni dolaziti, kako god hoće – rekao je Dodik odgovarajući na pitanje kako komentariše poziv koji mu je uputio lider SDS Vukota Govedarica da raspusti republički parlament.

On je poručio da, nakon usvajanja Rezolucije zaštiti ustavnog poretka i proglašenju vojne neutralnosti Republike Srpske u NSRS, očekuje od svih predstavnika Republike Srpske u zajedničkim institucijama da prestanu bilo kakve aktivnosti u pogledu približavanja NATO.

– Normalno je da muslimani traže da budemo u NATO, jer je NATO u ime njih bombarodvao Srbe i naravno da njima to odgovara, ali zašto odgovara Govedarici, Borenoviću, Čaviću? Zašto njima odgovara nije jasno. Nismo mi jedini koji “guramo” neutralnost. Naš interes nije NATO, jer nismo imali ništa od te Alijanse. Naš interes pogotovo nije NATO koji se ovde uključio u pitanje sramotne presude za Han Pijesak – rekao je Dodik za RTRS.

Komentarišući ponašanje opozicije u NSRS on je dodao.

– Rad NSRS se mjeri po tome da li imate većinu, a većina postoji. To što je neko sam sebe isključio ili nije došao na sjednicu, ne znači da je Skupština krnja. Ovo je parlament u punom kapacitetu – rekao je Dodik.

Agencije

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *