Dodik i Cvijanović o budžetu i planovima za narednu godinu

Aktuelno

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je da Republika Srpska mora nastaviti trend rasta i vjeruje da će u ovoj godini taj rast biti tri odsto bruto domaćeg proizvoda, a da je cilj da u narednih par godina on bude pet odsto.

Nakon konsultacija o trenutnoj političkoj i ekonomskoj situaciji u Republici Srpskoj sa premijerkom RS Željkom Cvijanović i ministrima finansija Zoranom Tegeltijom i unutrašnjih poslova Draganom Lukačem, Dodik je ocijenio je da je napravljen važan korak u smislu definisanja okvira i onoga šta treba da se uradi kako bi već do polovine narednog mjeseca Vlada Republike Srpske usvojila budžet i uputila ga Narodnoj skupštini.

– Vjerujemo da ćemo veoma brzo imati usvojen budžet za iduću godinu i politike koje idu za tim. Locirali smo i urgentna mjesta u kojima bi trebalo da ulažemo neke kapitalne investicije, ali i da sagledamo probleme koji govore o tome da je u idućoj godini povećan iznos obaveza koje treba servisirati iz budžeta u vezi sa zaduženjima, rekao je Dodik.

On je naveo da je ove godine gotovo 25 odsto izvornih sredstava otišlo na povrat ranijih dugova i da će i sljedeće godine dio izvornih prihoda biti namijenjen za servisiranje starih dugova.

Predsjednica Vlade RS Željka Cvijanović je nakon sastanka rekla da se razgovaralo o strateškim dokumentima koji se pripremaju na kraju svake godine i da će budžet za narednu godinu biti nešto veći od ovogodišnjeg, oko 3,2 milijarde KM.

– Priprema se budžet, te ekonomska politika, odnosno program ekonomskih reformi, a ima i mnogo stvari oko kojih sada zauzimamo stavove, a rade se i konsultacije sa ministrima u vezi sa potrebama za sljedeću godinu, rekla je Cvijanović.

Dodik je dodao da je Republika Srpska do sada u minusu oko 300 miliona KM, jer je MMF trebalo da uplati tranšu od po 150 miliona za ovu i narednu godinu, ali da će i bez toga Srpska imati dobar tok finansija i ove godine.

– Značajno manje se zadužujemo nego što vraćamo dug i to će biti karakteristika i za narednu godinu. Riječ je o omjeru 700 i 500 miliona i taj trend će biti nastavljen i ove godine, rekla je Cvijanović.

Dodik je rekao da je restrukturisanje duga jedna od mjera ekonomske politike.

– Zaduženje ove godine je bilo oko 640 miliona KM, a da bi se taj dug vratio uzeto je novih 540 miliona, što znači da to nije novo zaduženje nego servisiranje starog duga, objasnio je Dodik.

On je napomenuo da se nova sredstva isključivo uzimaju za servisiranje tih obaveza, da ne idu u javnu potrošnju, te da nijedan fening nije uzet da bi se isplatile plate budžetskim korisnicima.

– Dominantna tema nije bio dug. Nama dug nije opterećujući, mada bi najbolje bilo da ga nema. Ali bez toga ne možete napraviti auto-put, klinički centar niti neke druge stvari, rekao je Dodik.

On je naveo da je zahvaljujući predanom radu Poreske uprave Republike Srpske na budžetskom i fondovskim računima 150 miliona KM više prikupljenih sredstava nego prošle godine.

Osim o redovnim stvarima koje su predviđene izdvajanjima iz budžeta, na sastanku je razgovarano i o strateškim projektima koji će se podržavati počevši od kraja ove i u toku naredne godine.

Govoreći o ostavkama koje su funkcioneri Republičke uprave za geodetsko i imovinsko pravne poslove ponudili Vladi RS, Cvijanović je rekla da će se Vlada tim pitanjem baviti u ponedjeljak, 30. oktobra.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *