Tegeltija: Počela istraga o ratnoj prošlosti sudija i tužilaca

Aktuelno

Kancelarija disciplinskog tužioca započela je istragu o ratnoj prošlosti sudija i tužilaca u BiH, potvrđeno je “EuroBlicu” u ovoj kancelariji.

Naime, Visoki sudski i tužilački savet (VSTS) BiH dostavio je Kancelariji disciplinskog tužioca Informaciju Centra za istraživanje rata i ratnih zločina i traženje nestalih RS, u kojoj se iznose sumnje u ratnu prošlost pojednih sudija i tužilaca BiH, te zatražio prioritetno postupanje po njoj.

Reč je o jednom od pet zaključaka VSTS koji je pre dve sedmice izazvao buru reakcija u BiH, a posebno dela međunarodne zajednice.

– Kancelarija disciplinskog tužioca je primila pritužbu i u toku je istraga navoda iz pritužbe. Kancelarija je samostalna i nezavisna u svom radu na disciplinskim predmetima – stoji u odgovoru.

Tužilaštvo BiH nema zaključke

Osim ovoj Kancelariji, zahtev za istragu upućen je i Tužilaštvu BiH, koje se još nije upustilo u taj posao.

– Zaključci VSTS nam nisu dostavljeni, tako da ne možemo dati odgovor na navedeni upit – stoji u odgovoru Tužilaštva BiH na pitanje da li je Tužilaštvo BiH počelo da postupa po zaključcima VSTS, odnosno započelo istragu da li se protiv bilo kojeg sudije ili tužioca navedenog u Informaciji Centra za istraživanje rata i ratnih zločina i traženje nestalih RS, vodi istraga, odnosno krivični postupak.

Opstrukcije

Istovremeno, direktor Centra Milorad Kojić ocenjuje za “EuroBlic” da zaključci VSTS neće ništa značiti ako se ne krene sa njihovom realizacijom.

– Ako su zaključci javno izneseni i stavljeni na sajt VSTS, samim tim smatram i da su dostavljeni nadležnim na postupanje. Da li će biti opstrukcija? Očigledno da sam pritisak međunarodne zajednice koja je odmah posle donošenja zaključaka reagovala kako je reagovala, bojim se da bi moglo biti opstrukcija, ali smatram da ovom zemljom ne upravlju stranci, već da institucije treba da rade svoj posao. Uloga VSTS je uloga korektivnog faktora pravosudnih institucija na nivou BiH u cilju uspostavljanja nezavisnog i profesionanog pravosuđa, tako da smatram da u skladu sa ingerencijama VSTS, tužilaštva, odnosno svi koji su definisani u tim zaključcima, treba da postupaju – kaže Kojić.

Predsednik Republičke organizacije porodica poginulih boraca i nestalih civila RS Nedeljko Mitrović skeptičan je da će zaključci VSTS biti i sprovedeni.

– Sigurno je da opstrukcije već ima, a ne da će je biti. Ona je sada pojedinačna, ali će biti orkestrirana i sigurno će se u nju uključiti zainteresovane strane kojima je odgovaralo sadašnje stanje u pravosuđu BiH, a to je pre svega SDA i mnogi predstavnici međunarodne zajednice. Praksa, iskustvo i odnos snaga ukazuju na to da od toga, nažalost neće biti ništa – zaključuje Mitrović.

Sprovesti zaključke

Predsednik VSTS BiH Milan Tegeltija ističe da se zaključci koje je donelo ovo telo moraju izvršavati. On nije mogao da potvrdi hoće li ih VSTS i zvanično upućivati Tužilaštvu BiH na postupanje.

– Tih pet zaključaka je na snazi i samo je stvar tehnike kako će se izvršavati i kada će se taj posao završiti. Tužilaštvo BiH će verovatno čekati da im formalno-pravno stignu zaključci, mada je sva javnost već upoznata s njima. Inače, zaključci se ne odnose samo na jedno tužilaštvo, već na sva tužilaštva u BiH, zbog čega će taj posao verovatno potrajati – kaže Tegeltija.

blic.rs

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *