Izricanje presude se nastavlja bez prisustva Mladića

Aktuelno

U prostorijama haškog tribunala počelo je izricanje presude Ratku Mladiću, nekadašnjem komandantu Glavnog štaba Vojske Republike Srpske.

11.39 – Čitanje optužnice nastavljeno bez prisustva Mladića, dok će on nastaviti da prati suđenje iz posebne prostorije preko monitora.

11.31 – Nakon što se vratio u sudnicu, Mladićevi branioci su tražili da se prekine izricanje presude, ali je sudija Ori odlučio da nastavi izricanje tvrdeći da je ljekar rekao da je Mladić sposoban da prati tok izricanja presude.

Mladić se tome usprotivio i uzviknuo “to je laž”, nakon čega je udaljen iz sudnice. Mladićev branilac Dragan Ivetić rekao je da je tokom pauze Mladiću tri puta izmjeren pritisak i da je prvi put bio 175/76, drugi put i 180/80 i treći put 180/80.

“To se zove krizom hipertenzije i tražimo ili da prekinete zasedanje ili da odustanete od čitanja rezimea i pročitate presudu, kako bi se smanjio rizik za zdravlje Maldića s obzirom na visinu krvnog pritiska, jer može da dođe do životne ugroženosti”, rekao je Ivetić.

Sudija mu je odgovorio da je vijeće dobilo informaciju da je Mladiću 3. put pritisak bio 170.

11.21 – N1 javlja da je Ratku Mladiću pozlilo i da su pored njega ljekarske ekipe.

11. 00 – VIjeće je zaključilo da nije bilo genocida u šest opština, a u Srebrenici da jeste.

Najavljena pauza od pet minuta produžena na pola sata.

10.30 – Mladić je uz osmijeh slušao optužbe za Srebrenicu. Odmahivao je glavom kada je Vijeće tvrdilo da su on i Karadžić imali namjeru da Srebrenicu pretvore u srpsku teritoriju.

Inače, Mladić na reveru nosi Natalijinu ramondu, a prilikom ulaska u sudnicu on se prekrstio.

Iako je bilo upitno da li će se Mladić pojaviti pred sudijama, ipak je prisutan na suđenju.

Sudija Alfons Ori, predsjedavajući Haškog tribunala, počeo je sa sažetim čitanjem presude, a naveo je da će na kraju biti dostupna kompletna presuda.

Kao vrhovni komandant VRS Mladić je optužen za planiranje, podsticanje i naređivanje svih zločina koje su njegovi potčinjeni izvršili.

Haška optužnica Mladića tereti za genocid, progone, istrebljenje i ubistva, deportacije i nečovječno postupanje, navodno terorisanje civila, okrutno postupanje, napade na civile, te uzimanje talaca iz redova osoblja mirovne misije UN-a.

Pod njegovom komandom, kako se tvrdi u optužnici, ubijeno je oko 7.000 muslimanskih zarobljenika na području Srebrenice. Mladića terete i za granatiranje Sarajeva, kao i za logore “Omarska”, “Keraterm”, “Manjača” i “Trnopolje”.

Sudija Alfons Ori, predsjedavajući Haškog tribunala, počeo je sa sažetim čitanjem presude, a naveo je da će na kraju biti dostupna kompletna presuda.

nezavisne.com

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *