Svi paradoksi novosrbskog Bijelog dugmeta

Autori

Ne znamo da li će Bregoviću pridružiti i prvi pjevač Bijelog dugmeta, Hrvat ŽELJKO BEBEK, ali to bi tek bio paradoks, jer je isti 2012. godine bio specijalni gost na koncertu Marka Perkovića – Tompsona, a tokom 2015. godine aktivno učestvovao u HDZ predizbornoj kampanji

ALEN ISLAMOVIĆ (Musliman) 1987. je otpjevao “Pljuni i zapjevaj moja Jugoslavijo”, objavljenu na istoimenom albumu, a već 1988. i hrvatsku himnu “Lijepa naša”, objavljenu na albumu “Ćiribilibela”.

Ali, dođe rat, pa Alen krajem 1992. godine objavljuje album “bh patriotskih” pjesama pod nazivom “Gdje je moj rođeni brat”, na čijem omotu se nalazi ratni grb ABiH. U opisu albuma napisao je “Sve su pjesme nastale u Bihaću u toku granatiranja grada od neprijatelja Bosne i Hercegovine, te od sugrađana koji su godinama živjeli u tom gradu. Po izlazku iz okruženog Bihaća Alen ulazi u studio Senada od Bosne i realizira ovaj projekt.”.

No prođe rat, i Alen hita u Beograd da snimi dva dueta s Indirom Radić koja je tokom rata otpjevala srpski nacionalni hit “Srpkinja je mene majka rodila”, a evo 2017. će pjevati u “srpskoj” Banjoj Luci na dočeku Pravoslavne nove godine.

Alenov kolega MLADEN VOJIČIĆ – TIFA (malo Srbin, a malo Hrvat) tokom rata snimio je spot na tenku ABiH, koja je na nekoliko kilometara od mjesta snimanja ratovala protiv Srba, a u Mostaru i Srednjoj Bosni protiv Hrvata.

Tifa je otpjevao sve pjesme na albumu iz 1984. godine (na čijem omotu se nalazi “Kosovka djevojka”) osim pjesme “Pediculis Pubis”, koju je pisao i s Bregovićem otpjevao srpski nacionalista Bora Đorđević. Teško je ne zapaziti stih “Takvi smo mi Srbi, zato me i svrbi”. Vidjećemo da li će i Tifa pjevati na Trgu Krajine 13/14. januara.

Ne znamo da li će Bregoviću pridružiti i prvi pjevač Bijelog dugmeta, Hrvat ŽELJKO BEBEK, ali to bi tek bio paradoks, jer je isti 2012. godine bio specijalni gost na koncertu Marka Perkovića – Tompsona, a tokom 2015. godine aktivno učestvovao u HDZ predizbornoj kampanji.

Ako Dodik potegne veze na Pantovčaku, eto nam i Bebeka da na Trgu Krajine zapjeva. Možda i nešto od Baje Malog Knindže. Prigodna je ona “Božić je”. Jeste Mali, ali ipak Božić.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *