NAŠI DANI

Autori

„Pod sramotom živi naše pokolenje ,
Ne čuju se ni protesti ni jauci ;
Pod sramotom živi naše javno mnenje ,
Naraštaji, koji sišu ko pauci.

Pod sramotom živi naše pokolenje . „

Tako je nekada pisao srpski pjesnik Vladislav Petković Dis.
Kao da nije nekada pisao, nego sada.

Organizacija „Restart Srpske“ nedavno je u parku Mladen Stojanović u Banja Luci organizovala mirne proteste na kojima su tražili ostavku ministra Prosvjete i kulture Dane Maleševića. Ništa neobično i nezakonito.

Ministar Malešević je prvi dan ove mladiće nazvao nekom mladom opozicijom koja ne može određivati šta će Vlast da radi.

Zna li Malešević da su pojedinci od tih kako ih je on nazvao mladi opozicionari završili fakultete ,a da je njegova moralna obaveza kao resornog ministra da brani tu mladost?

Malešević kao i neki pojedinci smatraju da većina građana u Republici Srpskoj treba da razmišlja i govori onako kako to čini vlast i stranke na vlasti. Pa što će im glava? Ima i četveronožaca koji razmišljaju al nisu članovi stranke.

Kad ste vidjeli konja da pase požutjelu travu ? Pase zelenu, dakle razmišlja. Ali, konj je konj, a ministar je ministar!

I pored nesnošljivih vrućina u Republici Srpskoj ne prestaju štrajkovi radnika, verbalni sukobi sa Vlašću u RS.

Radnici šumskog gazdinstva u Čajniču ne prihvataju direktora Mašića ne zbog toga da bi prkosili vlastima i partijama. Znaju da je Mašić uzgajivač krava u Čajniču i da nema dodirne veze sa šumama. Krave imaju.

Ali kod nas na čelna mjesta mogu da se imenuju ljudi koji ne žive u Republici Srpskoj, razni analitičari mogu pričati o proteklom građanskom ratu u BiH, a nisu ni dana boravili na ovim prostorima. Ima i onih koji se uhvate za pero i pišu istoriju Republike Srpske. Sve treba biti zapisano. Ali zna se ko to umije.

E zašto neće ti što umiju da pišu , nemam odogovora, al možda znam razloge.

Može se desiti da istoriju Republike Srpske napiše poslanik u zajedničkoj Skupštini BiH Staša Košarac čiji je doprinos u njenom stvaranju nikakav. Blago tebi srpska istorijo.

„Od pandura stvorili smo velikaše ,
Dostojanstva podeliše idioti ,
Lopovi nam izrađuju bogataše
Mračne duše nazvaše se patrioti.

Od pandura stvorili smo velikaše. „

Pisao je Dis. On je to smio i umio.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *