Najveće zaduženje do sad: Vlada RS prodaje 100 miliona KM u obveznicama

Ekonomija

Dok čeka nastavak aranžmana sa Međunarodnim monetarnim fondom (MMF), nedostatak u budžetu Vlada RS pokušava da namiri do sada najvećim pojedinačnim zaduženjem na Banjalučkoj berzi. Vlada će narednih dana pokušati prodati obveznice Republike Srpske u vrijednosti od čak 100 miliona maraka.

Vlada RS posljednjih dana prošle godine donijela je odluku o 29. emisiji obveznica u iznosu od 100 miliona KM s ciljem obezbjeđenja novca za namjene propisane Zakonom o zaduživanju dugu i garancijama.

Ovim zakonom propisano je da se RS dugoročno može zadužiti za finansiranje kapitalnih investicija, refinansiranje ukupnog duga ili dijela duga Republike Srpske, plaćanje uslovnih obaveza po osnovu garancija Republike Srpske i finansiranje budžetskog deficita.

“Republika Srpska emituje 100.000 obveznica nominalne vrijednosti 1.000 KM. Obveznice se emituju na pet godina, sa rokom odgode isplate glavnice od godinu dana od dana emisije, a predviđena kamatna stopa je tri odsto na godišnjem nivou”, navodi se u odluci.

RS je do sada imala 28 emisija dugoročnih obveznica javnom ponudom putem kojih se zadužila 1,077 milijardi KM.

Član Udruženja ekonomista RS “SWOT” Predrag Duduković kaže da je i ovo zaduživanje za održavanje tekuće likvidnosti s obzirom na to da prilivi u budžet ne mogu isfinansirati sve troškove koji postoje.

“U takvoj situaciji neophodno je dalje zaduživanje i to će trajati sve dok se nešto ne promijeni. Prilivi u budžet mogu biti veći samo ako preduzeća budu bolje radila i ako se, s druge strane, štedi u budžetu. Za to je potreban duži period, tako da u kraćem vremenu ne možemo očekivati da neće biti novih zaduživanja. Trezorski zapisi i obveznice su najjeftinije zaduživanje i zbog toga Vlada poseže za tim”, kazao je Duduković.

On je istakao da ne očekuje značajnije smanjenje zaduživanja na berzi čak i ako bude nastavljen aranžman sa MMF-om, posebno imajući u vidu činjenicu da je ovo izborna godina.

“S obzirom na to da je ovo izborna godina, sigurno je da će biti i određenih infrastrukturnih projekata kako bi se pokazalo da se nešto radi i kako bi se privukli glasači. Međutim, da bi se investiralo potreban je novac kojeg u budžetu nema tako da se vlade, s obzirom na to se ovo odnosni na čitavu BiH, moraju zaduživati kako bi to ostvarile i pridobile glasače”, kazao je Duduković.

capital.ba

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *