Privrednici nezadovoljni zakonom o akcizama

Ekonomija

Zakon o akcizama BiH i pravilnik o izmjenama i dopunama ovog zakona nedorečeni su i u sukobu sa postojećim zakonima, što može dovesti do raspada tržišta propan-butana u BiH, zaključeno je na sastanku predstavnika kompanija koje se bave uvozom, distribucijom i punjenjem propan-butana i auto-gasa, održanom u Petrovu.

Direktor “Krajine petrola” iz Banjaluke Milovan Bajić rekao je novinarima da je zadovoljan današnjim odzivom predstavnika kompanija i najavio da će u narednom periodu Upravi za indirektno oporezivanje BiH biti poslata pitanja za tumačenje pojedinih odredaba, ali i prijedlozi za njihovo rješavanje.

Bajić kaže da postoje mnogi problemi, ali da se moraju otkloniti nedoumice u vezi sa TNG /tečni naftni gas/ bocama i uslovima u kojima se plaćaju akcize, kao i sa tumačenjem odrednice “krajnji potrošač”.

On je upozorio da kompanije već sada zbog ovih problema dobijaju različita tumačenja iz Uprave za indirektno oporezivanje, a da su potrošači zbunjeni.

Predstavnik kompanije “GTG Plin” Zenica Emir Berbić istakao je da je neophodno izraditi dva tarifna broja, kako bi auto-plin bio odvojen artikal od propan-butana za zagrijavanje i punjenje boca, te kako bi bila izjednačena sva maloprodajna skladišta.

Predstavnik “Hifa petrola” Edin Bauković smatra da se hitno mora uticati na izmjene i dopune Zakona o akcizama ili dati detaljno tumačenje na koji način nastaviti prodaju.

Agencije

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *