Garantni fond RS izgubio 1,6 miliona KM

Ekonomija

Garantni fond Republike Srpske pokrenuo je šest izvršnih postupaka za prinudnu naplatu 1,6 miliona KM po osnovu izdatih garancija firmama za dobijanje kredita.

Izvršni postupci pokrenuti su prošle godine protiv pet dužnika, a u Garantnom fondu pojašnjavaju da je veći broj pokrenutih postupaka nego dužnika zbog toga što se protiv dužnika Planinsko dobro Rogatica vode postupci pred dva suda s obzirom na to da je različita njihova nadležnost u zavisnosti od toga da li se plijeni pokretna ili nepokretna imovina.

Najveći iznos Garantni fond potražuje od Gerontološkog centra „Slateks“ u likvidaciji i to 1,19 miliona KM.

Vlada RS, koja je osnovala „Slateks“, početkom ove godine donijela je odluku o njegovom gašenju, a osim Garantnom fondu, „Slateks“ je ostao dužan milione KM i Investiciono-razvojnoj banci (IRB) RS i radnicima.

Od Planinskog dobra iz Rogatice Garantni fond potražuje 306.013 KM, od „Famosa“ iz Istočnog Sarajeva prinudno naplaćuje 120.713 KM, a od PR „Roj“ iz Kostajnice 16.221 KM, navedeno je u Izvještaju od radu i poslovanju Garantnog fonda za 2015. godinu koji će razmatrati Narodna skupština RS na narednoj sjednici.

Garantni fond potražuje i 31.079 KM od Planinskog dobra Nevesinje u kojem je prošle godine pokrenut stečaja, a njihova potraživanja sud je u cjelosti priznao.

Fond je u toku 2015. godine izdao 14 garancija u iznosu od 3,6 miliona KM, a ukupno je do sada izdao garanacije u vrijednosti od 22,9 miliona KM.

capital.ba

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *