Farmeri na gubitku zbog niskih cijena tovnih svinja

Ekonomija

Cijena tovljenih svinja u Republici Srpskoj od novembra prošle godine konstantno je u padu, a zbog uvoza svinjskih polutki ovog mjeseca je dostigla rekordno nizak nivo pa proizvođači svakodnevno sabiraju štete.

Predsjednik Udruženja uzgajivača svinja RS Mišo Maljčić kaže da svinjari već duže od tri mjeseca ne mogu ostvariti rentabilnu cijenu tovljenika što se odražava na poslovanje.

– Isplativu cijenu, od tri marke po kilogramu posljednji put smo imali sredinom novembra lani i od tada se stalno smanjuje. Na pad je najviše uticala jeftina svinjska polutka koja se uvozi iz EU i košta 2,5 marke po kilogramu. Rezultat toga je smanjena potražnja domaćih svinja – rekao je Maljčić.

Dodao je da na pad tražnje utiče i vaskršnji post.

– Prošao je i period kromokolja, a iza nas su praznici i slave. Sada kilogram žive vage tovljenika košta od 2,20 do 2,40 KM, što je jednako litru nafte. Dobit u svinjogojstvo posljednja dva mjeseca je misaona imenica – priča Maljčić. Situaciju će, kaže, donekle popraviti podsticaji Vlade RS koji su ove godine u odnosu na prošlu uvećani za 20 maraka po tovljenoj svinji.

– Kroz podsticaje će nam biti uplaćeno 50 KM po utovljenoj svinji dok smo lani dobijali 30 KM, a godinu ranije svega 20. U Vladi su nam obećali da će podsticaji po krmačama prasilicama iznositi 100 KM i taj novac će nam pomoći da nadoknadimo ovaj gubitak – rekao je Maljačić.

Dodao je da do skoka cijena vjerovatno neće doći prije Vaskrsa, koji se proslavlja početkom aprila.

– To znači da ćemo duže vrijeme biti nerentabilni, ali zato će zaraditi mesari jer cijene svinjetine u mesnicama nisu snižene ni za fening. Trgovci sada zarađuju duple pare – kaže Maljčić.

Vlasnik firme “Zelengaj” iz Laminaca kod Gradiške, Ranko Sarajlić, koji na farmi ima više od 1.000 utovljenih svinja, ističe da ako ovakve stanje potraje, nema se čemu nadati.

– Sa ovim cijenama imamo samo gubitke i sa uvećanim podsticajima je pitanje da li ćemo biti na nuli, jer su podsticaji u FBiH i dalje veći i iznose 60 KM po svinji. Tješi me što je na evropskom tržištu posljednjih nekoliko dana došlo do manjeg skoka cijena koji će se nadam se reflektovati i kod nas – kaže Sarajlić.

Vlasnik mesnica “Kod Laze”, Lazo Šešić kaže da je potražnja za mesom slaba i u mesnicama.

– Svinje od nove godine otkupljujem po kilogramu za 2,30 do 2,50 KM plus PDV i tržište je takvo, nekad majka, nekad maćeha. Čim dođe proljeće situacija će se popraviti, svinjari treba malo da se strpe – navodi Šešić, u čijim mesnicama cijene ovog mesa nisu mijenjanje već neko vrijeme.

Cijene nije spuštala ni banjalučka mesnica “Pejić”.

– Meso nabavljamo od klaonica, a oni cijene već duže vrijeme nisu mijenjali i mi se usklađujemo s njima. Ako oni spuste i mi ćemo, ali sumnjam da hoće – rekla je vlasnica ove mesnice Snježana Pejić.

Zaštita proizvodnje

Mišo Maljčić ističe da bi Savjet ministara BiH sada morao uvesti mjere zaštite domaće proizvodnje i bar na dva mjeseca zabraniti uvoz tovnih svinja.

– U Srpskoj se godišnje utovi 100.000 svinja iako imamo kapaciteta za 300.000-400.000, ali problem je nesigurnost tržišta zbog čega proizvođači ne povećavaju proizvodnju jer i ovo što utovimo ne možemo rasprodati po rentabilnim cijenama – kaže Maljčić.

GlasSrpske.com

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *