Vučić otvara sajam privrede u Mostaru

Ekonomija

Ovogodišnji Međunarodni sajam privrede u Mostaru biće održan od 10. do 14. aprila, a zemlja partner je Srbija, rečeno je danas na konferenciji za novinare u Mostaru.

Ove godine na sajmu će se uz izlagače iz Srbije, predstaviti i izlagači iz još dvadesetak zemalja svijeta od kojih su najzastupljenije Kina, Mađarska i Italija.

Direktor Sajma Dalfina Bošnjak rekla je da je mostarski sajam postao lider među privrednim sajmovima u BiH i šire.

“U posljednja dva mjeseca kapaciteti sajma su popunjeni, a neki izlagači, nažalost, nisu mogli da pristupe zbog ograničenosti kapaciteta. Srbija, zemlja partner, predstavlja se sa oko 60 kompanija na sajmu, na prostoru od 900 metara kvadratnih”, rekla je Bošnjak.

U okviru nacionalnog paviljona Srbija će predstaviti svoje potencijale privrede i izvozne mogućnosti, turističku ponudu, ali i kulturnu baštinu i gastronomiju.

Bošnjak je rekla da se na dan otvaranja sajma očekuje dolazak brojnih visokih zvanica, među ostalim, i državnog vrha Srbije.

Prema njenim riječima, predsjednik Srbije Aleksandar Vučić lično je najavio da će doći i otvoriti sajam.

U okviru sajma biće održane i tradicionalne podsajamske manifestacije, konferencije, skupovi, paneli kao i bogat zabavni program.

Konzul Srbije u Mostaru Marija Bakoč podsjetila je da su BiH i Srbija, s robnom razmjenom od 1,7 milijardi evra, jedna drugoj najveći trgovinski partneri u regionu zapadnog Balkana i na CEFTA prostorima, ali i da je tržište BiH Srbiji treća izvozna destinacija u razmijeni s svijetom.

“U 2017. godini izvoz Srbije u BiH iznosio je 1,21 milijardi evra što je za 8,1 odsto više nego 2016. Istovremeno, izvoz iz BiH povećan je za 28,8 odsto u odnosu na 2016. i iznosio je 515,8 miliona evra”, istakla je Bakoč.

Ona je navela da će na sajmu izlagati kompanije iz Srbije iz svih privrednih sektora.

“Nastup kompanija iz Srbije je odlična prilika da naši izvoznici predstave svoje proizvodne programe, izvozne mogućnosti, učvrste postojeće te uspostave nove poslovne veze s partnerima iz BiH i izlagačima iz drugih zemalja”, rekla je Bakoč.

Ona je naglasila i da će na marginama sajma biti upriličen veći broj pratećih kulturnih i umjetničkih događaja, koji će biti poklon Srbije građanima Mostara.

Predsjednik Privredne komore Federacije BiH Marko Šantić rekao je da Privredna komora FBiH nastoji da bude dobar partner ovom sajmu.

Kada je riječ o zemlji partneru, on je naglasio da Srbija kao prijateljska zemlja i prvi komšija zajedno s Hrvatskom čini dva glavna spoljnotrgovinska partnera u razmjeni BiH.

Agencije

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *