Obaveze prestigle imovinu ŽRS za 206 miliona maraka

Ekonomija

Kratkoročne obaveze “Željeznica RS” bile su na kraju prošle godine veće od tekuće imovine ovog preduzeća za najmanje 206,58 miliona maraka, utvrdili su revizori i upozorili da to može dovesti u pitanje redovnu isplatu obaveza i poslovanje ovog javnog preduzeća.

Nezavisna revizorska kuća “Grant Tornton” dala je “Željeznicama RS” mišljenje sa rezervom na finansijske izvještaje za prošlu godinu.

– Preduzeće kontinuirano posluje sa gubitkom i susreće se sa problemom likvidnosti. Uprava preduzeća smatra da će organi upravljanja sa vlasnicima preduzeća preduzeti neophodne aktivnosti u cilju pribavljanja novca koji je potreban da bi se obezbijedilo kontinuirano poslovanje “Željeznica” – navedeno je u izvještaju.

U izvještaju je navedeno i da se protiv “Željeznica” vodi čak 560 sporova i da je njihova vrijednost 27,13 miliona maraka.

– Radnici su pokrenuli 493 spora teška 11,13 miliona maraka, a aktivan je i 51 privredni spor u vrijednosti od 15,82 miliona, te 16 stambenih sporova vrijednih 175.199 maraka. Iznos konačnih gubitaka može biti uvećan na osnovu troškova postupaka i obračunatih zateznih kamata do datuma okončanja. Rukovodstvo preduzeća smatra da sporovi koji se vode neće prouzrokovati značajniju štetu po preduzeće – navedeno je u izvještaju.

Zalihe materijala i iskazani avansi na kraju prošle godine iznosili su 20,57 miliona maraka, a revizori nisu mogli na osnovu raspoložive dokumentacije “Željeznica” potvrditi te vrijednosti.

Direktor “Željeznica” Dragan Savanović juče nije odgovarao na naše pozive, tako da nismo uspjeli dobiti od njega komentar o revizorskom izvještaju i stanju u preduzeću. U Nadzornom odboru “Željeznica” saglasni su sa nalazom revizora.

– Poslovanje preduzeća je ugroženo. Preveliki je iznos obaveza. U planu je da iz kredita Svjetske banke bude servisiran dio obaveza, ali on još nije operativan. Ne znamo ni kada će i da li će nam odobreni novac biti na raspolaganju jer sve to treba da bude ratifikovano na nivou BiH. Taj novac bi trebalo da napravi ravnotežu u preduzeću – rekao je predsjednik Nadzornog odbora “Željeznica RS” Ratko Đuričić i dodao da sudski sporovi dodatno pritišću preduzeće.

“Željeznice RS” su prošlu godinu završile sa gubitkom od 26,64 miliona maraka, čime je nastavljen dugogodišnji niz negativnog poslovanja. U prvom ovogodišnjem tromjesečju na akumulirani gubitak dodale su još 3,32 miliona maraka, čime je on dostigao 114,81 milion maraka.

Restrukturiranje
“Željeznice RS” nalaze se u fazi restrukturiranja koje bi trebalo da bude završeno do kraja 2021. godine. Za sređivanje stanja u ovom preduzeću Svjetska banka je odobrila kredit od 51,3 miliona evra, a očekuje se da će novac biti operativan polovinom godine.

Sporovi protiv “Željeznica RS”

*493 radna spora vrijedna 11,13 miliona KM

* 51 privredni spor vrijedan 15,82 miliona KM

* 16 stambenih sporova 175.199 KM

Glas Srpske

 

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *