Vlast u BiH želi da im MMF progleda kroz prste

Ekonomija

Predstavnici vlasti u BiH ubijeđeni su da će Izvršni odbor MMF ovog ljeta u Vašingtonu odobriti planiranih 38 miliona evra kredita iako nisu ispunjeni svi dogovoreni uslovi.

U Dopunskom pismu namjere, koje su vlasti u BiH objelodanile, od MMF se traži odobrenje treće tranše po osnovu Proširenog aranžmana, uz napomenu da im se “progleda kroz prste” za ono što nisu uradili u obećanom roku i za ono što neće “stići” da urade.

Između ostalog, do kraja juna je trebalo da bude urađena baza podataka o neizmirenim obavezama na svim nivoima u BiH. Do kraja septembra i decembra ove godine treba, kako je ranije obećano, da budu usvojeni zakoni o osiguranju depozita, te da privatizacija telekoma u FBiH bude privedena kraju.

Predstavnici Međunarodnog monetarnog fonda, s druge strane, imaju zamjerke na napredak u sprovođenju reformi, jer je sporiji od očekivanog.

– Potrebni su dodatni napori kako bi se otvarala radna mjesta u privatnom sektoru. Istovremeno, apelujemo na parlament BiH da usvoji novi zakon o osiguranju depozita čije neusvajanje odlaže modernizaciju zakonodavstva u setoru bankarstva u cijeloj BiH – poručuju iz MMF-a.

S druge strane, premijeri RS, FBiH, te entitetski ministri finansija, predsjedavajući Savjeta ministara i guverner Centralne banke BiH, koji su potpisali Dopunsko pismo MMF-u, svjesni su da bi predstojeći izbori mogli da prouzrokuju izvjesno kašnjenje u provođenju strukturalnih reformi.

Ono što je ohrabrujuće za predstavnike vlasti u BiH jeste to što su u MMF-u ocijenili da je ekonomski program BiH “i dalje na pravom putu”.

Trenutni dug BiH prema Međunarodnom monetarnom fondu iznosi ukupno oko 560 miliona konvertibilnih maraka. Prema podacima Centralne banke BiH, gotovo polovina tog duga, odnosno nešto više od 261 milion KM, odnosi se na još neotplaćeni dio četvrtog stendbaj aranžmana koji je BiH odobren u septembru 2012. Prethodna tri stendbaj aranžmana sa MMF-om BiH je već otplatila.

Nakon što otplati i četvrti stendbaj aranžman, BiH tek treba da počne da otplaćuje i dug gotovo 299 miliona KM koje je do sada povukla po osnovu proširenog finansijskog aranžmana sa MMF-om.

Obećanja za zdravstvo

Predstavnici Vlade RS su u Dopunskom pismu namere MMF-u naveli kako i dalje rade na ispunjenju obaveza u pogledu rješavanja neizmirenih obaveza u zdravstvu. Problem dugova domova zdravlja planiran je da bude riješen uvođenjem tih ustanova u trezorski sistem poslovanja.

– Neizmirene obaveze bolnica i kliničkih centara, čiji je osnivač Vlada, biće rješavani kroz planove usmjerene na ponovno uspostavljanje finansijske održivosti u skladu sa savjetima MMF – navode u Vladi.

srpskainfo.com

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *