Ukupan javni dug BiH iznosi 11,3 milijarde KM

Ekonomija

Ukupan javni dug Bosne i Hercegovine, po podacima Ministarstva finansija i trezora BiH, iznosio je 11,3 milijardi KM na kraju prošle godine i smanjen je za 6,1 odsto u odnosu na godinu ranije.

U Direkciji za ekonomsko planiranje BiH kažu da Bosna i Hercegovina spada u umjereno zaduženu zemlju, te da se nalazi u “zlatnoj sredini” u poređenju sa evropskim zemljama u razvoju (Albanija, Bugarska, Crna Gora, Hrvatska, Mađarska, Makedonija, Poljska, Rumunija, Srbija i Turska).

Spoljni dug je tokom prošle godine smanjen za osam odsto i na kraju 2017. godine iznosio je 7,9 milijardi maraka. Tokom prošle godine povučeno je oko 513 miliona konvertibilnih maraka novih kredita što je za 27 odsto manje nego u godini ranije.

Istovremeno je oko 2,2 miliona KM plaćeno penala po osnovu angažovanih, a ne povučenih sredstava. Oko 43 odsto plaćenih penala odnosi se na “kazne” prema Međunarodnom monetarnom fondu, a koje će, kako kažu nadležni, biti refunidrane kako se budu povlačile nove tranše.

Na servisiranje spoljnog duga u prošloj godini je utrošeno oko 983 miliona konvertibilnih maraka ili za čak 36 odsto više nego u 2016. godini. Od toga je Federacija BiH vratila 632,4 miliona KM, Republika Srpska 341,6 miliona KM, 9,3 miliona KM je vratio Brčko Distrikt i institucije BiH.

Srpskainfo.com

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *