Centralna banka BiH u gubitku 3,4 miliona maraka

Ekonomija

Centralna banka BiH ostvarila je neto gubitak u prvom polugodištvu ove godine od 3,4 miliona KM pokazuje nerevidirani izvještaj Banke.

Ostvareni gubitak, kako piše indikator, odražava primjenu Međunarodnog standarda finansijskog izvještavanja (MSFI), koji je Banka uvela od 1. januara 2018. godine. U prvom polugodištu prošle godine Centralna banka je imala dobit od 5,7 miliona KM.

-Pritisak na poslovanje Centralne banke Bosne i Hercegovine vrše, već duži vremenski period, izuzetno nepovoljni uslovi tržišta evrozone u vidu negativnih kamatnih stopa na depozite i hartijed od vrijednosti u koje se plasiraju devizne rezerve. Dodatni izazov za CBBiH i njeno finansijsko poslovanje predstavljala je obavezna primjena Međunarodnog standarda finansijskog izvještavanja (MSFI) od 1.1.2018. godine koji u osnovi uvodi novine u klasifikaciji i mjerenju finansijske imovine, kao i koncept obaveze obračuna rezervacija za očekivane kreditne gubitke za finansijsku imovinu. MSFI 9 nalaže kontinuirano priznavanje očekivanih gubitaka po principu “pogleda unaprijed” i ažuriranje na svaki izvještajni datum, s ciljem prikaza promjena kreditnog rizika kojem je izložena finansijska imovina Centralne banke BiH – navodi se u napomenama uz finansijski izvještaj.

Kao posljedica turbulentnih kretanja u međunarodnom okruženju, dodaje se, ukupni finansijski rezultat Centralne banke BiH je postao izrazito volatilan kao rezultat kvantifikacije promjena u kreditnom riziku.

-Ostvareni finansijski rezultat ne predstavlja ni na koji način ugrožavanje monetarne stabilnosti Bosne i Hercegovine i u osnovi je posljedica primjene MSFI 9 – zaključuje se u napomenama.

srpskainfo.com

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *