Konkurs za dodjelu dozvola za rad firmama iz BiH u Njemačkoj

Ekonomija

Spoljnotrgovinska komora BiH objavila je oglas za dodjelu detašmana za izvođenje radova u Njemačkoj, a ove godine biće podijeljeno 2.000 mjesečnih dozvola preduzećima iz BiH za rad u ovoj zemlji.

Predmet konkursa su 790 dozvola za oblast građevinarstva, 470 dozvola za oblast izolaterstva, te 740 dozvola za ostale djelatnosti poput montažerstva, rudarstva i drugih djelatnosti.

Ukupno 1.059 dozvola otpada na firme iz Federacije BiH, 529 dozvola za raspodjelu za firme iz RS, dok 412 dozvola spada u poseban kontingent.

Iako je ova vrsta saradnje nastavak sporazuma koji je Njemačka imala s Jugoslavijom, a nakon raspada bivše države kvote su dodijeljene novonastalim državama, u proteklim godinama su se javili veliki problemi kod izdavanja viza za preduzeća iz BiH.

Potpredsjednik Spoljnotrgovinske komore BiH Ahmet Egrlić za Klix.ba kaže da i ove godine ima kašnjenja kod izdavanja viza.

– To je ključni problem. Mislim da će ovih dana opet biti razgovora o toj temi i očekujemo da se to popravi, jer ako ostane kako jeste onda će biti vrlo teško ispoštovati ovaj međunarodni ugovor. Kada naše firme dobiju posao u Njemačkoj, one trebaju biti uvedene u gradilišta u roku od mjesec dana. Ako oni, kada ugovore posao za nekog od investitora, trebaju čekati 5-6 mjeseci da dobiju potrebnu vizu, realno će doći u sitauciju da ne mogu dobiti posao. Jer neće niko od investitrora dati posao nekome ko nije spreman da u roku od najkasnije mjesec dana uđe u gradilište – kaže Egrlić.

Naglašava da su u prošloj godini nekako uspjeli podijeliti 87 odsto detašmana, a da se 13 odsto zbog problema s vizama nije moglo realizovati. Međutim, smatra da bi u ovoj godini sve moglo biti dosta teže.

srpskainfo.com

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *