Građani u šest mjeseci bankama platili 62,9 miliona KM

Ekonomija

Svaka banka u Republici Srpskoj u prosjeku mjesečno od svojih klijenata uzima oko 44.000 maraka na ime naknada i provizija.

Ukupno je osam banaka registrovanih u Republici Srpskoj u prvih šest mjeseci prikazalo 62,9 miliona konvertibilnih maraka prihoda od naknada i provizija, što je rast za oko šest miliona maraka u odnosu na prvih šest mjeseci prošle godine.

Naplaćeni iznos naknada i provizija i naknada povećava se iz godine u godinu, a razlog je taj što banke poskupljuju svoj usluge. Osim što stalno poskupljuje vođene računa i kartica, te ostale usluga iz paketa koje klijenti imaju, banke redovno povećavaju cijenu provizija za plćanje računa. Uglavnom, prosječna mjesečna naknada koju klijent banci plaća za usluge samo po tekućem računu i karticama je oko šest maraka.

U Agenciji za bankarstvo RS potvrđuju da je, prema poslednjim izveštajima banaka evidentan rast prihoda naknada po osnovu platnog prometa. – Agencija, u skladu sa propisima, ne daje saglasnosti za uvođenje ili promjenu visine naknada čime bi posljedično uticala na formiranje cijena na tržištu. Naknade i provizije koje banke naplaćuju po osnovu pružanja usluga definisane su internim aktima i poslovnom politikom svake pojedinačne banke, te utiču na njihovu tržišnu konkurentnost – kažu u Agenciji.

Svaka banka ima obavezu, dodaju, da objavi opšte uslove poslovanja na svojoj internet stranici ili na „pogodnom mjestu“ u prostorijama banke u kojima se pružaju usluge klijentu (brošure, reklamni materijali, oglasne table sa kursnim listama i drugo) ili u medijima. Opštim uslovima poslovanja smatra se svaki dokument koji sadrži standardne uslove poslovanja primjenjive na sve klijente banke, opšte uslove za uspostavljanje odnosa između klijenata i banke, postupak komunikacije između klijenata i banke i opšte uslove za obavljanje transakcija između klijenata i banke.

-Naknade i drugi troškovi koje banka naplaćuje klijentima obuhvaćeni su opštim uslovima poslovanja koje je banka dužna oglašavati na jasan i razumljiv način, dajući tačne, potpune, nedvosmislene i reprezentativnim primjerom prikazane standardne podatke, a koji su neophodni prosječnom korisniku za donošenje odgovarajuće odluke o korišćenju usluge, zasnivanju odnosa i zaključenju ugovora sa bankom – kažu u Agenciji za bankarstvo RS.

S obzirom da su naknade banaka javno dostupne, poručuje regulator, klijenti imaju mogućnost izbora poslovanja sa onom bankom koja najviše odgovara njihovim potrebama.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *