Akcionari iz Indije da objave ponudu za preuzimanje svih akcija “Krajina osiguranja”

Ekonomija

Komisija za hartije od vrijednosti RS utvrdila je da su akcionari „Krajina osiguranja“ iz Indije Naveen Aggarwal i Gupta Nepte djelovali zajedno pri kupovini akcija „Krajine“, te ih obavezala da objave ponudu za preuzimanje ovog društva.

U rješenju KHOV, koje je juče doneseno, navedeno je da je Komisija, u postupku sprovođenja nadzora primjene Zakona o preuzimanju akcionarskih društava i otklanjanja nepravilnosti i nezakonitosti u postupku preuzimanja „Krajina osiguranja“, utvrdila da su Aggarwal i Gupta, kao lica koja zajednički djeluju, obavezna da objave ponudu za preuzimanje „Krajine“.

„Smatraće se da je obavezi objavljivanja ponude za preuzimanje udovoljeno ako ponudu objavi bilo koje od lica koje zajednički djeluju“, navedeno je u rješenju KHOV.

Oni su obavezani da kao najmanju cijenu ponude višu vrijednost između one od jednu KM po akciji i knjigovodstvene vrijednosti akcija sa pravom glasa utvrđenu na dan posljednjeg godišnjeg finansijskog izvještaja.

„Nalaže se Naveenu Aggarwalu i Neete Gupta da, u roku od 15 dana od dana dostavljanja ovog rješenja, Komisiji za hartije od vrijednosti podnesu zahtjev za odobrenje objavljivanja ponude za preuzimanje, ponudu i isprave iz člana 13. Zakona o preuzimanju akcionarskih društava“, piše u rješenju.

Svaki akcionar „Krajina osiguranja“ može, putem nadležnog suda, zahtijevati obavezno zaključenje ugovora o prodaji akcija pod uslovima pod kojima je morala biti objavljena ponuda za preuzimanje.

Takođe, rješenjem Komisije Aggarwalu i Gupti je zabranjeno pravo glasa na Skupštini akcionara „Krajine“ po osnovu akcija stečenih dokapitalizacijom krajem prošle godine sve dok ne sprovedu postupak preuzimanja u skladu sa zakonom.

Agencija za osiguranje RS je, zbog niza nezakonizosti koji su Aggarwal i Gupta Neete počini od kako su preuzeli upravljanje ovim društvom, krajem jula uvela vanrednu upravu u „Krajinu“ čijim poslovanjem se bavi i MUP RS.

capital.ba

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *