Zbog poteza Prištine ugroženo 10.000 radnih mjesta u BiH

Ekonomija

U Bosni i Hercegovini je ugroženo 10.000 radnih mjesta nakon što je samoproglašeno Kosovo uvelo stoodstotne carine na proizvode iz BiH, rekao je potpredsjednik Spoljnotrgovinske komore BiH Vjekoslav Vuković.

On je u Sarajevu naveo da izvoz iz BiH u zemlje CEFTA čini 15 odsto ukupnog izvoza BiH, dok Kosovo predstavlja samo četiri odsto izvoza u zemlje CEFTA.

Vuković je rekao i da BiH na samoproglašeno Kosovo izvozi robu u deset puta većoj vrijednosti nego što uvozi, zbog čega uvođenje kontramjera ne bi imalo efekta, piše Fena.

– Ušlo se u sferu političkog djelovanja što Spoljnotrgovinska komora BiH ne bi smjela posmatrati na takav način, ali moramo naći neke odgovore za naše privrednike. Dali smo punu podršku Predsjedništvu BiH i Ministarstvu spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH za preduzimanje svih potrebnih mjera – naveo je Vuković.

Dodao je da je prava adresa za ovu situaciju Evropska komisija kao nosilac CEFTA sporazuma, jer unutar tog trgovinskog sporazuma ne postoji mehanizam za rješavanje sporova.

Precizirano je da su jedna petina izvoza na Kosovo proizvodi iz Republike Srpske, dok ostatak čine proizvodi iz Federacije BiH.

Glavni izvozni proizvodi iz BiH na tržište Kosova su, navode, mlijeko, ulje i papirna galanterija, prenosi Klix.ba.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *