Strani državljani zatražili povrat poreza od devet miliona KM

Ekonomija

Strani državljani su tokom 10 mjeseci ove godine podnijeli ukupno 225.068 zahtjeva za povrat PDV-a u BiH u iznosu od devet miliona KM, rečeno je u Upravi za indirektno oporezivanje BiH.

Taj iznos je za 0,4 miliona KM viši u odnosu na cijelu prošlu godinu, kada su stranci podnijeli 233.492 zahtjeva za povrat PDV-a u BiH vrijednih 8,6 miliona KM.

Kada je riječ o graničnim prelazima, u Orašju je za 10 mjeseci ove godine evidentirano 36.137 zahtjeva za povrat PDV stranim državljanima u ukupnom iznosu od više od 1,2 miliona KM. Slijede granični prelaz Hukića Brdo sa više od milion KM, Gradiška oko 850.000 KM, Izačić oko 710.000 KM i Brčko od skoro 700.000 KM.

Iz UIO BiH objašnjavaju da se ova oblast uređuje Instrukcijom o povratu PDV-a stranim državljanima.

“Strani državljani, koji u smislu ovog propisa ostvaruju pravo na povrat PDV-a su fizička lica koja nemaju prebivalište u BiH. Imaju pravo na povrat PDV-a na dobra koja kupe u BiH i iznesu ih u prtljagu sa sobom izvan carinskog područja BiH”, kažu u UIO BiH.

Iz ove institucije naglašavaju da se pravo na povrat PDV-a ne odnosi na iznesena mineralna ulja (petrolej, dizel-gorivo, ulje za loženje, ekstra lako i lako specijalno, motorni i bezolovni benzin), alkohol i alkoholna pića, te prerađevine od duvana.

“U BiH su najviše kupovali građani Srbije, Hrvatske i Crne Gore. Najčešće se radi o robi široke potrošnje”, navode iz Uprave.

Zahtjev za povrat PDV-a podnosi se na obrascu PDV-SL-2, koji popunjava obveznik-prodavac na zahtjev kupca (stranog državljanina) u tri primjerka. Original i jednu kopiju prodavac daje kupcu, a drugu kopiju zadržava u svojoj dokumentaciji. Prodavac, takođe, svojim potpisom i pečatom ovjerava obrazac PDV-SL-2.

Kupac je obavezan da pri napuštanju carinskog područja BiH carinskoj službi da na uvid kupljenu robu, originalne račune i popunjen obrazac “PDV-SL-2” u originalu.

Carinska služba je prije ovjere obrasca PDV-SL-2 dužna utvrditi da li su ispunjeni svi zakonom propisani uslovi, među kojima je i onaj da je ukupna vrijednost robe sa PDV-om veća od 100 KM.

Agencije

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *