RS blokirala račune UIO BiH zbog milionskog duga

Ekonomija

Republika Srpska ponovo je danas blokirala račune Uprave za indirektno oporezivanje (UIO) BIH kako bi naplatila 28 miliona KM duga, saznaje portal Capital.

Srpska je prvi put krajem maja blokirala račune UIO u bankama na osnovu presude Suda BiH kojom je Uprava dužna Srpskoj da isplati 15 miliona maraka plus kamate, odnosno ukupno oko 28 miliona KM.

Međutim, isti sud je nakon žalbe UIO naložio RS da obustavi izvršni postupak dok nadležni u Upravnom odboru UIO ne nađu drugo rješenje, a najdalje do 3. decembra.

S obzirom na to da rješenje nije pronađeno, Pravobranilaštvo RS juče je ponovo uputilo bankama zahtjev za blokadu računa.

Blokadom računa UIO, Srpska je u prethodnom periodu uspjela da naplati 4,67 miliona KM.

Sud BiH donio je 7. maja 2015. godine presudu kojom je UIO obavezana da Srpskoj isplati 15 miliona KM plus zatezne kamate zbog nezakonite raspodjele prihoda od indirektnih poreza za 2009. i 2010. godinu.

Republika Srpska je 2011. godine podnijela tužbu protiv UIO, tražeći nadoknadu 52,97 miliona KM zbog raspodjele prihoda prikupljenih od PDV-a za 2009. i 2010. godinu na štetu RS. Nakon što je taj dug isplaćen, RS je povukla tužbu za glavni dug, ali je pred sudom nastavljen postupak za naplatu zatezne kamate u iznosu oko 15 miliona KM.

Srpska se krajem maja odlučila na blokadu računa nakon što predstavnik FBiH u Upravnom odboru UIO BiH nije prihvatio prijedlog direktora Uprave da FBiH ovaj dug plati u mjesečnim ratama od tri miliona KM.

Međutim, izvršni postupak je po rješenju Suda BiH u protekla tri mjeseca bio obustavljen kako bi se našao drugi način naplate ovog duga. S obzirom na to da do toga nije došlo u predviđenom roku, RS je ponovo pokrenula postupak prinudne naplatu.

capital.ba

Tagged

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *