Crnadak: Bescarinski izvoz 15 hiljada tona mesa u Tursku

Ekonomija

Ministar inostranih poslova Bosne i Hercegovine Igor Crnadak najavio je danas da su mu turski zvaničnici potvrdili da će biti usvojena odluka o bescarinskom uvozu novih 15 hiljada tona mesa iz BiH, u narednoj godini.

“Očekuje se da taj režim u naredom periodu bude definisan na trajnim osnovama. To je važna vijest za BiH, jer će doprinijeti proširenju postojećih i ulaganju u nove farme i pojačati sveukupnu ekonomsku aktivnost kod nas”, dodao je Crnadak na press konferenciji u Banjaluci.

Govoreći o rezutatima svoje posjete Republici Turskoj, 7. i 8. novembra, istakao je da je zajedničko opredjeljenje da se trgovinska razmjena podigne na milijardu dolara, a uvjeren je da će tome doprinijeti i zajedničko trgovačko predstavništvo, koje je sa Srbijom otvoreno u Instanbulu.

Turska je potvrdila i da će finansijski podržati veći infrastrukturni projekt koji bi povezivao BiH i Srbiju, a Savje ministara BiH i Vlada Srbije treba da se dogovore koji će to projekt biti.

Tokom sastanaka u Ankari, kako je naveo, turski funkcioneri su izrazili namjeru da i ubuduće u BiH sarađuju sa sva tri konstitutivna naroda, a njihovo djelovanje kroz razvojnu agenicju TIKA bit će prisutno u oba entiteta.

U narednoj godini planirano je otvranje dva zajednička projekata, ćuprije u Višegradu i kulturnog centra u Trebinju.

Ministar inostranih poslova BiH Igor Crnadak ocijenio je danas da je izvještaj Evropske komisije o napretku BiH pozitivan, što je potvrda da preduzete reforme na putu ka članstvu u EU daju rezultate.

“Napredak u reformama doveo nas je u poziciju da je BiH danas samo korak od dobijanja statusa kandidata za članstvo u EU. To je dobra vijest za sve koji žive u BiH, a pokazalo se da je tamo gdje je svako radio svoj posao bilo rezultata”, rekao je Crnadak novinarima u Banjaluci, napomenuvši da su najbrže sprovođene ekonomske reforme.

On kaže da je u navedenom izvještaju BiH upozorena zbog alarmantnog stanja u oblasti borbe protiv korupcije i zbog negativnog trenda u oblasti medija i slobode izjašnjavanja.

“U BiH nažalost nema napretka u borbi protiv korupcije i organizovanog kriminala i dobili smo posljednje upozorenje da naše pravosuđe mora snažno započeti borbu protiv korupcije. Moraju biti nabolje promijenjeni javni medijski servisi u BiH, jer sadašnjom uređivačkom politikom ne mogu u EU, što je jasno rekla i Evropska komisija”, rekao je Crnadak.

On je naveo da bi BiH krajem novembra trebalo da posjeti ministar inostranih poslova Slovačke Miroslav Lajčak i da će je početkom naredne godine BiH posjetiti predstavnici Malte, koja će predsjedavati EU.

Komentarišući izjavu kardinala Vinka Puljića da bi treći entitet u BiH, ukoliko bi bio formiran, morao obuhvatiti i Republiku Srpsku, Crnadak je rekao da će Srpska ostati u postojećim granicama.

Agencije

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *