Tokom praznika potrošili 91,2 miliona maraka

Ekonomija

U trgovinama Republike Srpske u četiri udarna novogodišnja dana potrošili smo nevjerovatnih 91,2 miliona konvertibilnih maraka.

Ovo pokazuju podaci Poreske uprave RS o prometu preko fiskalnih kasa u maloprodaji Republike Srpske 28, 29, 30. i 31. decembra prošle godine, piše Srpskainfo.

Ako se ima u vidu ukupan promet, građani su u ovim prazničnim danima trošili duplo više nego ostalim danima. Prosječna potrošnja u ova četiri dana uoči Nove godine po glavi stanovnika bila je čak 78 maraka.

Naravno, promet obuhvata i novac koji su potrošili i oni koji su doputovali za vrijeme praznika, dijaspora i turisti.

Očekivano je da je najveća potrošnja u novogodišnjem danu, odnosno noći, ali podaci Poreske uprave RS pokazuju da to nije tako. U legalnim okvirima, udarni dan je bio petak, 28. decembar, kada je potrošeno 29,1 miliona maraka, dok je promet 31. decembra bio manji za tri miliona maraka.

Istovremeno, u najvećem gradu Srpske, u Banjaluci, u ova četiri dana je potrošeno više od 25 odsto od ukupne sume, odnosno svaka četvrta marka je potrošena u Banjaluci.

Bogdan Marjanović, predsjednik Asocijacije malih trgovaca Banjaluka, za Srpskainfo ocjenjuje da je uvjeren kako se od ukupnog prometa u Srpskoj više od 90 odsto odnosi na velike tržne centre.

“Promet u malim trgovinama je sve manji. U ovim prazničnim danima smo imali za 30 odsto manji promet nego ranijih godina u vrijeme praznika”, kaže Marjanović.

Dodaje da je u Banjaluci velikim tržnim centrima za četiri pretpraznična dana sigurno otišlo oko 15 miliona maraka.

“Oko 1.350 malih trgovina bilo je u Banjaluci 2010. godine, sada ih nema ni 300. Nekome to odgovara da tako bude”, ocjenjuje Marjanović.

srpskainfo.com

Tagged

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *