Četiri firme čekaju dozvole za izvoz mesa peradi u EU

Ekonomija

Dozvole za izvoz mesa peradi u Evropsku uniju mogla bi dobiti četiri preduzeća iz Republike Srpske, procjenjuju u Udruženju poljoprivrede, vodoprivrede, prehrambene i duvanske industrije pri Privrednoj komori RS.

 

– U ovom prvom koraku za dobijanje dozvole, kandidovane su četiri firme, od kojih je jedna firma “Agreks” doo iz Donjeg Žabara. Sljedeći korak je da će Kancelarija za veterinarstvo BiH davati dozvole za druge firme, te će isto biti mnogo brže i u najvećoj mjeri zavisiće od osposobljenosti objekata, to jest firmi. Prema mojoj procjeni, dozvole će dobiti još najmanje tri firme, a broj firmi će se povećavati u zavisnosti od njihovog interesa i osposobljenosti – kaže sekretar ovog udruženja Slavko Stevanović.

 

Po njegovim riječima, mogućnost ovog izvoza, koji je za BiH konačno odobren krajem prošle sedmice, znači puno za ovu veoma uspješnu granu privređivanja u kojoj je prisutan višegodišnji trend rasta i razvoja.

 

– To je vrlo značajno i za ukupnu spoljnotrgovinsku razmjenu hrane u Republici Srpskoj, a naročito dobijanjem dozvole za izvoz priplodnih i konzumnih jaja u zemlje EU, o čemu su firme iz ove grane izrazile veliki interes – kaže Stevanović.

 

On podsjeća da je procedura dobijanja dozvole za izvoz živinskog mesa u EU trajala veoma dugo, jer su inspektori Direkcije za zdravlje i hranu, reviziju i analizu Evropske komisije uradili kontrolu u BiH još u septembru i oktobru 2017. godine.

 

– Treba istaći da su proizvođači i institucije kvalitetno uradile svoj dio posla, a najviše iznenađuje završni dio, a to je stavljanje BiH na listu zemalja koje mogu izvoziti meso i prerađevine od mesa živine na tržište zemalja članica EU, a od strane Stalnog odbora za biljke,životinje, hranu i životinjsku hranu Evropske komisije (PAFF) i objavljivanje u službenom glasniku EU – ističe on.

 

srpskainfo.com

Tagged

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *