Balkanu do njemačkog standarda treba još 50 godina

Ekonomija

Generalni sekretar Savjeta za regionalnu saradnju Majlinda Bregu izjavila je u Briselu da će zemljama Balkana, uz sadašnje stope rasta, biti potrebno 50 godina da stignu trenutni njemački standard života.

 

Bregu je ukazala da zemlje regiona proteklih godina bilježe napredak i imaju pozitivnu ekonomsku perspektivu, ali da se još suočavaju sa važnim izazovima ekonomske politike, kao i nesigurnostima u odnosima između ekonomija, saopšteno je iz RCC-a.

 

“Siromaštvo, nejednakost, odliv visokoobrazovane radne snage, rodna nejednakost, učešće mladih i zapošljavanje – i dalje su razlozi za zabrinutost u cijelom regionu”, rekla je Bregu na skupu posvećenom održivom ekonomskom rastu i razvoju zemalja Balkana.

 

Ona je istakla da regionalni lideri treba angažovanije da rade na jačanju regionalne saradnje, te poručila da ekonomije Balkana treba da budu aktivni učesnici u planiranju zajedničke budućnosti Evrope u regionu.

 

Direktor Kancelarije Fondacije “Fridrih Ebert” u Srbiji Maks Brendle naveo je da se u studiji o održivom ekonomskom rastu i razvoju na zapadnom Balkanu navodi da je rast ponovo realnost u jugoistočnoj Evropi, ali da sam Balkan nije rješenje za ekonomske i društvene izazove, te se za region preporučuje održiv, kvalitativan i uključiv rast, dok se inicijativa za regionalni ekonomski prostor ističe kao korak u pravom smjeru.

 

Na skupu je posebna pažnja posvećena mogućnostima prevazilaženja razlika u razvoju između jugoistočne Evrope, s jedne, i srednje i istočne Evrope i prosječnog rasta EU s druge strane, pri čemu je posebno govoreno o diferenciranom korištenju direktnih stranih investicija, potrebi za razvojem nacionalnih i regionalnih politika, te potrebi za revizijom instrumenata monetarne i fiskalne politike.

 

Zaključeno je da je jasno i često obavještavanje građana Balkana o koristima otvorenih tržišta i društava, kao i podržavanje potencijala za integraciju u regionu, sve važnije za pridobijanje dodatne podrške.

 

Savjet za regionalnu saradnju se obavezao da će u narednom periodu nastaviti intenzivniji rad u ovom pravcu.

 

Jučerašnji skup u Briselu organizovao je RCC u saradnji sa Kancelarijom Fondacije “Fridrih Ebert” za EU.

 

Agencije

Tagged

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *