Jača ekonomska saradnja BiH i Kine

Ekonomija

Ekonomska i trgovinska saradnja između Bosne i Hercegovine i Kine je u snažnom porastu i taj trend treba biti nastavljen i u narednom periodu, istaknuto je tokom današnjeg sastanka ministra spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirka Šarovića i novoimenovanog ambasadora NR Kine u BiH Ji Pinga.

 

– Trgovinska saradnja sa NR Kinom dostigla je 700 miliona evra, što je porast od 100 odsto u odnosu na prethodni period i što je za malu zemlju, kakva je BiH, značajan uspjeh – istakao je ministar Šarović.

 

Dodaje da su u proteklom periodu između dviju zemalja potpisani važni sporazumi za unapređenje ekonomije, kao što su sporazumi iz oblasti poljoprivrede i veterinarstva, a BiH je prvi put omogućen izvoz hrane životinjskog porijekla u Kinu, koji je ujedno i nacionalni koordinator za saradnju sa NR Kinom.

 

Konstatovano je da se odnosi dvije zemlje ubrzano unapređuju na svim poljima, a očekuje se da će, zahvaljujući sporazumu o viznoj liberalizaciji, ove godine BiH posjetiti oko 100.000 građana Kine.

 

Ambasador Ji Ping je posebno naglasio da Kina pridaje veliku važnost razvoju odnosa sa BiH, te da veliki broj kineskih građana i privrednika želi da posjeti ali i da ulaže našu zemlju.

 

Nastavljaju saradnju

 

Sagovornici su se usaglasili da je važno je da se uspješna saradnja kontinuirano nastavi i u tekućoj godini, sa fokusom na započete energetske i infrastrukturne projekte kao što je izgradnja putne infrastrukture u Republici Srpskoj te gradnja Bloka 7 Termoelektrane Tuzla, kao i u okviru velikog, globalnog projekta „Jedan pojas, jedan put“.

Tagged

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *