Izvoz mlijeka osam puta manji od uvoza

Ekonomija

Mada je u posljednjih godinu dana devet domaćih mljekara dobilo dozvolu za izvoz u EU, BiH ne može da se pohvali značajnijim smanjenjem spoljnotrgovinskog deficita u sektoru mljekarstva.

Po podacima Spoljnotrgovinske komore, od septembra do kraja maja ove godine, BiH je u EU izvezla mlijeka i mliječnih proizvoda u vrijednosti od 11,5 miliona KM. U istom periodu, iz zemalja EU na domaće tržište uvezeno je čak 93,8 miliona KM, što je čak osam puta više od vrijednosti izvoza.

Uprkos tome što značajan broj mljekara iz BiH od prošle godine ima mogućnost da svoju robu plasira na evropsko tržište, u tom periodu spoljnotrgovinska razmjena mlijeka i mliječnih proizvoda uglavnom se odvijala sa zemljama članicama CEFTA regiona. Podsjetimo, iz BiH je od septembra do početka juna ove godine izvezeno mlijeka i mliječnih proizvoda u ukupnoj vrijednosti od 42,8 miliona KM.

Kada je riječ o spoljnotrgovinskoj razmjeni ovih proizvoda BiH sa EU, u STK deficit smatraju rezultatom dugotrajnog procesa traženja i obnavljanja tržišta koja su izgubljena zabranom izvoza prema ovoj uniji.

– Dozvolu za izvoz na tržište EU najprije su dobile četiri, pa onda još pet mljekara. U narednom periodu očekujemo pozitivniju razmjenu sa EU, koja podrazumjeva smanjenje deficita u predstojećim mjesecima – kaže Amila Šehić iz Sektora za makroekonomski sistem u STK.

Dodaje da je činjenica da se mnogo više očekivalo od dozvola za izvoz mlijeka, ali da je, i pored trenutno negativnih indikatora, ipak zabilježen blagi pomak.

– On se pripisuje trudu naših proizvođača, jer svako novo tržište za njih je dodatni impuls za podizanje proizvodnje, povećanje kapaciteta, kao i diverzifikacije proizvoda. Iz navedenih razloga, smatramo da je ovaj period još uvijek faza „traženja tržišta“, čije bi pozitivne rezultate mogli kvantitativno izraziti do kraja ove godine – ističe Šehićeva.

U Udruženju proizvođača mlijeka RS kažu da će domaća proizvodnja tapkati u mjestu sve dok na naše tržište budu stizali jeftini proizvodi iz Evrope.

– Problem je što mljekari iz EU dobijaju visoke subvencije i jednokratnu pomoć, zbog čega su i njihovi proizvodi jeftiniji nego naši. Samim tim, naše mlijeko u startu gubi bitku sa onim iz uvoza, tako da nismo konkurentni ni na domaćem ni na stranom tržištu. Tu je i mlijeko iz EU kojem je istekao rok, a koje se prepakuje i šalje na tržište BiH, takođe po kudikamo nižoj cijeni od onog koje mi proizvodimo – kaže predsjednik ovog udruženja Vladimir Usorac.

U Hrvatsku izvezli robu za 2,7 miliona KM

Naznačajnije spoljnotrgovinsko tržište iz EU regiona u izvozu mlijeka i mliječnih proizvoda za BiH je Hrvatska, na čije smo tržište izvezli ukupno 2,7 miliona KM ovih proizvoda.

Od septembra prošle do kraja maja ove godine najviše mlijeka uvezli smo iz Hrvatske – 7,5 miliona, te iz Njemačke i Mađarske po 1,8 miliona KM.

Kad je riječ o državama CEFTA, najviše smo izvezli u Crnu Goru – robu za 11,5 miliona KM, dok smo na tržište Makedonije plasirali 8,3 miliona, Srbije 6, a Kosova 5,5 miliona KM.

EuroBlic

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *