Šarović: Pitanje “plavog dizela” na čekanju

Ekonomija

Mirko Šarović, ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH kazao je da je pitanje “plavog dizela” odvojeno od pitanja akciza na naftu, alkoholna i bezalkoholna pića i da to nema veze sa prošlosedmičnom odlukom UO UIO BiH.

“Sada se vidi koliko je bila dobra šansa prije mjesec dana kada je Zakon o akcizama oboren u Predstavničkom domu BiH. Tada su neki, koji su sada za taj zakon, bili protiv”, rekao je Šarović.

Ističe da “plavi dizel” ostaje na jednoj vrsti čekanja.

“Možda da čeka pitanje rješavanja akciza na alkohol i na alkoholna pića. MMF nije raspoložen i ne preporučuje vlastima BiH ovu mjeru, ali u tom smislu nije postavio bilo kakav uslov kroz pismo namjere. Prethodno pitanje je svakako Zakon o akcizama ušli smo u jednu vrlo tešku situaciju oko aranžamana sa MMF-om. I dalje stojim na stanovištu da je ‘plavi dizel’ potreban poljoprivrednicima u BiH. To je zaključak i Parlamentarne skupštine BiH, ali i zaključak ministarske konferencije, resornih ministara Steve Mirjanića i Šemsudina Dedića i mene. Od toga ne odustajem, to je moj stav da li ću ja i drugi koji se zalažu za tu mjeru u tome uspjeti, to zavisi od predstavnika Vlade RS u UO UIO i Vlade RS koja smatra da ima sasvim dovoljno novca za privrednike i da im taj dodatni novac ne treba i da imaju svoj ‘plavi dizel’ i da u tom smislu ne osjećaju potrebu za ovom mjerom koja je predložena od strane Ministarstva spoljne trgovine i ekonomskih odnosa“ , rekao je Šarović.

Šarović je prije sjednice Savjeta ministara BiH rekao da je sa dnevnog reda skinuta Informacija o kršenju ustavnog prava Bošnjaka na slobodno korištenje i upotrebu bosanskog jezika u RS.

“To je pitanje koje je pokrenula grupa poslanika u Parlamentu BiH, kolegij je to proslijedio Savjetu ministara. Dva puta je bio pokušaj da se ova informacija nađe na sjednici. smatram da je to vrlo teško i upitno, evo drugi put je vraćeno i danas neće biti na sjednici”, rekao je Šarović.

Na pitanje kakav je njegov stav o ovome i hoće li se to riješiti, Šarović je rekao da je to pitanje isključiva nadležnost Republike Srpske, odnosno Federacije BiH, kada je u pitanju pravo na jezik u jednom ili drugom entitetu.

“U ovom slučaju moj komentar je da je Ministarstvo civilnih polsova ušlo u meritum i da presuđuje o ovom pitanju iako je to nadležnost drugih institucija. Nadležnim ministarstava, inspekcija, ombdusmena, sudova i drugih, a ne bilo kojeg ministarstva na nivou države”, rekao je Šarović.

nezavisne.com

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *