Imenovana radna grupa za unapređenje IRB RS

Ekonomija

Vlada Republike Srpske imenovala je trinaestočlanu radnu grupu koja bi u narednom periodu trebalo da unaprijedi upravljanje i poslovanje Investiciono-razvojne banke Republike Srpske.

 

Reorganizacija IRB-a je najavljena u junu prošle godine, a to je potvrdio i Radovan Višković, predsjednik Vlade RS, prilikom iznošenja svog ekspozea.

 

Za koordinatora radne grupe imenovana je Snježana Rudić iz Ministarstva finansija RS, a za sekretara Vesna Todorović, takođe iz ovog ministarstva. Među članovima grupe nalaze se i Snežana Vujnić, direktor IRB-a RS, Mira Potkonjak, direktor Komisije za hartije od vrijednosti RS, te Radmila Čičković, nekadašnji direktor “Elektroprivrede RS”, a sada zaposlena u Ministarstvu finansija RS.

 

Zadaci radne grupe su da izvrši analizu stanja te identifikuje postojeća zakonska ograničenja i moguća strateška prilagođavanja IRB RS razvojnim ciljevima Republike Srpske.

 

Grupa treba da predloži stratešku izjavu kojom bi se utvrdio strateški okvir potrebnih regulatornih i operativnih promjena kod novog poslovnog okvira banke, a zatim i da predloži usklađivanje propisa o poslovanju IRB-a RS. Rok za analizu je šest mjeseci, dok za prijedlog usklađivanja propisa radna grupa na raspolaganju ima devet mjeseci.

 

“Tokom izvršavanja zadataka radna grupa dužna je da prema potrebi konsultuje i druge relevantne subjekte radi identifikovanja potreba i očekivanja tržišta”, stoji u rješenju o imenovanju grupe, a koje je objavljeno u “Službenom glasniku RS”.

 

Marko Đogo, profesor i ekonomski analitičar, kaže kako je IRB RS definitivno sazrela za reorganizaciju, jer se dovela u konzervativni način poslovanja, gdje ne pokušavaju mnogo pomoći privredi, niti povećati svoje plasmane. Prema njegovim riječima, mora se jasno odgovoriti na pitanje da li banka postoji kako bi pravila profit ili je to instrument za razvoj ekonomije.

 

“Potrebno je naći omjer između zdravog poslovanja na tržišnoj osnovi i korištenja sredstava koja su dobili. IRB mora biti instrument u rukama Vlade, ali ne na način da se neki interesi protežu kroz njega i da se nekome pomaže finansijski, a da za to nema osnove, već da se pomogne onim preduzećima koja imaju perspektivu. To je složeno i delikatno pitanje i ne bih bio u koži onoga ko treba da ‘presiječe’ i odluči u kojem pravcu treba da ide IRB”, kazao je Đogo.

 

Reorganizacija IRB-a jedan je od uslova iz proširenog aranžmana BiH s Međunarodnim monetarnim fondom (MMF), koji su vlasti RS i FBiH definisale u pregovorima s tom međunarodnom finansijskom institucijom.

 

Francisko Parodi, rezidentni predstavnik MMF-a u BiH, nedavno je rekao da IRB RS nema dovoljno transparentnosti i odgovornosti, te da ne izvještava ni Vladu ni javnost o svom radu.

 

IRB je osnovan 6. decembra 2006. godine i u stoodstotnom je vlasništvu RS. Njegovi strateški ciljevi su podsticanje investicija i podrška razvoju u Srpskoj.

 

nezavisne.com

 

Tagged

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *