IRB oštetila Srpsku za pola miliona

Ekonomija

Investiciono-razvojna banka Republike Srpske (IRB RS) izgubila je blizu pola miliona maraka jer nije kontrolisala namjensko trošenje kredita koji je odobrila Planinskom dobru „Nevesinje“.

 

IRB je izgubila sudski spor sa Garantnim fondom RS od kojeg je pokušala naplatiti garanciju od blizu pola miliona maraka za kredit odobren Planinskom dobru „Nevesinje“, a koji je propustom IRB-a nenamjenski utrošen, saznaje portal CAPITAL.

 

U Okružnom privrednom sudu Banjaluka za CAPITAL su potvrdili da je presuda u ovom sporu donesena 20. marta te da je odbijena tužba Fonda za razvoj i zapošljavanje RS, kojim upravlja IRB.

 

„Odbijen je tužbeni zahtjev tužioca kojim je traženo da se utvrdi da je ništav i da ne proizvodi pravno dejstvo tekst u garanciji, koja se odnosi na zajedničku izjavu o namjenskom utrošku zajma, te je odbijen i zahtjev da se obaveže tuženi da isplati 425.000 KM sa zakonskom zateznom kamatom, uz troškove parničnog postupka“, naveli su u sudu.

 

Fond za razvoj i zapošljavanje RS, kojim IRB upravlja, podnio je početkom 2017. godine tužbu protiv Garantnog fonda RS tražeći da mu isplati garanciju od blizu pola miliona KM za kredit koji je IRB dala „Planinskom dobru“ Nevesinje.

 

Garantni fond je osporavao tužbu uz obrazloženje da je dužnost IRB-a da kontroliše korišćenje kredita, te da s obzirom na to da je ovaj kredit nenamjenski potrošen, nema nikakve obaveze isplate garancije.

 

„Korisnik garancije, odnosno tužilac nije postupio u skladu sa svojim obavezama, a to je da dokaže da su sredstva namjenski utrošena“, naveo je Garantni fond u odgovoru na tužbu.

 

Garantni fond je naveo da je PD „Nevesinje“ kreditom IRB-a, između ostalog, trebalo da finansira nabavku 200 grla junica, ali da je iz dokumenata koji su im proslijeđeni vidljivo da im dobar dio tih grla nikada nije isporučen.

 

Investiciono-razvojna banka je putem Fonda za razvoj i zapošljavanje PD „Nevesinje“ bez finansijskog posrednika odobrila 850.000 KM.

 

„Planinsko dobro“ Nevesinje je otišlo u stečaj krajem 2015. godine, a zbog nenamjenskog trošenja kredita koje im je bez finansijskog posrednika odobrila IRB, Ministarstvo unutrašnjih poslova (MUP) RS podnijelo je izvještaj protiv bivšeg direktora „Planinskog dobra“ Milorada Pikule.

 

Iz IRB očekujemo odgovor na pitanje da li će neko od njihovih službenika odgovarati za propuste u radu i finansijsku štetu koja je nanesena banci.

 

(Capital)

 

Tagged

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *