Blagojević: Manji porezi i doprinosi osnovni zahtjev privrednika

Ekonomija

Privredna komora Republike Srpske podržava svaku namjeru smanjenja poreza i doprinosa i jedan od osnovnih zahtjeva jeste da se ide ka rasterećenju, izjavio je portparol Privredne komore Vladimir Blagojević.

 

On je podsjetio da Privredna komora godinama zahtijeva smanjenje opterećenja rada kroz snižavanje stopa poreza i doprinosa i njihovo vraćanje na nivo iz 2008. godine.

 

– Na taj način je moguće stvoriti prostor za značajnije povećanje plata – istakao je Blagojević.

 

Komentarišući najavu da Vlada Srpske planira da stimuliše povećanje plata radnicima vraćanjem poslodavcima u realnom sektoru dijela uplaćenog iznosa poreza i doprinosa, Blagojević je rekao da taj model ne mogu podržati u potpunosti.

 

– Najavljeni model različito tretira privredna društva. Problem je u tome što bi na neki način bili diskriminisani privrednici koji su već povećali plate u odnosu na one koji to do sada nisu učinili. Treba da bude pronađen drugačiji obrazac i jedinstveno rješenje za sve – kaže Blagojević.

 

On je dodao da treba razmotriti opciju da li bi zakonsko rješenje, koje je najavio predsjednik Vlade Srpske Radovan Višković, trebalo vezati za prosječnu platu na republičkom nivou ili u pojedinačnim granama privrede.

 

Višković je izjavio je da će Vlada vrlo brzo predložiti Narodnoj skupštini Srpske zakon koji će omogućiti da svim poslodavcima u realnom sektoru koji povećaju plate svojim zaposlenima Republika iz budžeta na kraju godine vrati dio iznosa od uplaćenih poreza i doprinosa.

 

– Vjerovatno ćemo sa tom mjerom ići od 1. jula i već na kraju 2019. godine poslodavcima, koji svojim zaposlenima povećaju plate preko iznosa koji danas imaju, sufinansirati taj dio povećanja u procentu koji dogovorimo. Vidjećemo kako će to biti definisano u zakonskom rješenju i da li ćemo da vratimo 70 odsto iznosa od uplaćenih poreza i doprinosa na iznos povećanja plate, a da Republika zadrži za budžet 30 odsto – istakao je Višković.

 

Prema njegovim riječima, Vlada se na ovaj način kreće ka ispunjavanju konačnog cilja koji je promovisala – smanjenju zbirne stope poreza i doprinosa, a da to olakšsanje privredi bude pretočeno u povećanje plata radnicima.

 

Agencije

 

Tagged

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *