Njemački “Volkswagen” ulaže u BiH?

Ekonomija

U okviru tematske posjete automobilskim brendovima Njemačke, predstavnici Privredne komore Federacije BiH i Agencije za promociju stranih investicija BiH, protekle sedmice su održali nekoliko sastanaka. Između ostalog održan je i sastanak s delegacijom Volkswagena, na kojoj je bilo riječi o mogućem investiranju njemačke kompanije u BiH.

 

Sastanci sa predstavnicima Volkswagena su održani u kancelariji Privredne komore FBiH u Forum Autovisionu, istraživačko-razvojnom centru Volkswagena, koji Komora već drugu godinu koristi za promociju automobilske industrije FBiH.

 

Razgovarano o trenutnom stanju automobilske industrije sa aspekta VW-a, kao i o planovima za naredni period, a poseban akcent je stavljen na mogućnost investiranja VW-a u BiH, te su tom prilikom dogovoreni naredni koraci i aktivnosti koje je neophodno realizovati.

 

Pored sastanaka u sjedištu Volkswagena, održani su sastanci u Štutgartu, tačnije centru Mercedes-Benza gradu Sindelfingenu, sa predstavnicima istoimene kompanije, gdje su predstavljene kompanije iz BiH koje se bave automotivom, te kao naredna aktivnost je dogovorena zajednička posjeta i predstavljanje kompanija iz BiH predstavnicima Daimlera AG.

 

Od posebnog značaja je posjeta Tehničkom univerzitetu Grac, odjeljenj Virtual Vehicle, gdje se sa predstavnicima i profesorima razgovaralo o mogućnostima saradnje sa kompanijama iz BiH, kao i otvaranju razvojnog kabineta Virtual Vehicle Research Centera u Sarajevu.

 

Tom prilikom su prezentirana trenutna dostignuća virtuelne vožnje i u kojem smjeru se kreće te je dogovorena i posjeta u narednom period Privrednoj komori FBiH i kompanijama koje se bave automotivom, a kojima bi predstavljena tematika mogla biti interesantna, saopšteno je iz Privredne komore FBiH.

 

Agencije

 

Tagged

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *