Potpisan Memorandum o intenziviranju saradnje Srpske i Srbije

Ekonomija

Ministar privrede i preduzetništva Republike Srpske Vjekoslav Petričević i državni sekretar Ministarstva privrede Srbije Dragoslav Stevanović danas su u Beogradu potpisali Memorandum o saradnji kojim je pridviđen zajednički rad na unapređenju privrednih aktivnosti.

 

Petričević je rekao novinarima nakon potpisivanja da je na sastanku dogovoreno i formiranje radne grupe koja će raditi na stvaranju boljih privrednih uslova.

 

On je napomenuo da je realizacija projekta “Podrinje” veoma važna jer se tamo, kako je naveo, dodiruju dvije republike, te da će dva ministarstva sigurno raditi na povećanju intenziteta saradnje i na tom prostoru.

 

– Dotakli smo se i te teme (Podrinja) i to je ono što je ostalo nerealizovano iz nekih prethodnih sastanaka. Danas smo u tom pravcu razgovarali kako bi taj nezavršeni posao priveli kraju – rekao je Petričević.

 

Izrazivši zadovoljstvo potpisanim Memorandumom, Stevanović je istakao da taj dokument predstavlja “još jedan dobar stimulans da u narednom periodu odnosi dvije bratske republike budu intenzivirani, prije svega u oblasti ekonomije”.

 

– Naši odnosi se zasnivaju na Sporazumu o specijalnim paralelnim vezama, ali svakako da uvijek postoji prostor i mogućnost da se šire i da budu jači i intenzivniji – rekao je Stevanović.

 

On je naveo da će radna grupa biti sastavljena od predstavnika dva ministarstva i da će se konkretno baviti temom podsticaja u Republici Srpskoj jer je pokazana želja da dobra iskustva Srbije koja je lider u privlačenju investicija budu preslikana u Srpskoj.

 

– Dotakli smo se i teme koju ćemo sa Predstavništvom Republike Srpske u Srbiji da podignimo na viši nivo, a to je projekat `Podrinje`. Čini mi se da nismo dovoljno uradili po tom pitanju – rekao je Stevanović.

 

Sastanku je prisustvovao i direktor Predstavništvo Republike Srpske u Srbiji Mlađen Cicović.

 

Projekat “Podrinje” podrazumijeva jačanje i unapređenje saradnje opština u Republici Srpskoj i Srbiji koje se nalaze u širem području sliva Drine.

 

Njegov osnovni cilj je preduzimanje zajedničkih aktivnosti za unapređenje privrednog i društvenog života u Podrinju, prije svega u oblasti poljoprivrede, prirodnih resursa, proizvodno-prerađivačke djelatnosti i turizma, kroz uspostavljanje i razvijanje saradnje i partnerstva na lokalnom, regionalnom i međuvladinom nivou.

 

Protokolom o saradnji na projektu “Podrinje” koji je potpisan na zajedničkoj sjednici Vlade Republike Srpske i Vlade Republike Srbije oktobra 2012. godine utvrđeno je da ulogu koordinatora operativnih aktivnosti obavlja Predstavništvo Republike Srpske u Srbiji.

 

U novembru 2017. godine održana je zajednička sjednica vlada Republike Srpske i Srbije na kojoj je usvojen Akcioni plan Programa razvoja Podrinja 2018-2022. Novi akcioni plan ima ogroman značaj, i izuzetno je važan za realizaciju nekoliko strateških projekata.

 

Agencije

 

Tagged

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *