U “Arselor Mitalu” ugroženo 10.000 radnih mjesta

Ekonomija

U rješavanje problema otežanog poslovanja “Arselor Mitala” iz Zenice, najvećeg proizvođača čelika u BiH, moraju da se uključe svi nivoi vlasti, a posebno Republika Srpska i Federacija BiH, jer je ugroženo 10.000 radnih mjesta u željezari, ali i u entitetskim rudnicima, zaključeno je na sastanku resornog ministra u Savjetu ministara u tehničkom mandatu i pedstavnika ove kompanije.

 

Sastanak ministra spoljne trgovine i ekonomskih odnosa u Savjetu ministara BiH u tehničkom mandatu Mirka Šarović sa generalnim direktorom preduzeća Biju Nairom iniciran je zbog sve težeg poslovanja, do koga je došlo nakon uvođenja zaštitnih mjera SAD i EU na uvoz čelika, ali i carina koje je uvelo samoproglašeno Kosovo, saopšteno je iz Ministarstva.

 

Šarović je istakao da je Ministrastvo u okviru svojih nadležnosti preduzelo niz aktivnosti s ciljem ublažavanja posljedica primjene uredbe Evropske komisije o uvođenju konačnih zaštitnih mjera na uvoz čelika, dodavši da je EU uvela specifičnu kvotu samo za BiH.

 

U saopštenju se dodaje da se to odnosi samo na takozvanu proizvodnu kategoriju 13, a, u međuvremenu, zaštitne mjere su uvele Turska, Alžir, Maroko i Egipat, koje su potencijalna tržišta.

 

Prema informacijama “Arselor Mitala”, opstanak njihove kompanije je doveden u pitanje ograničenjem izvoza, pa se moraju smanjiti investicije i projekti, od kojih su neki započeti već “stavljeni na čekanje”.

 

– Ministarstvo spoljne trgovine i ekonomskih odnosa (u Savjetu ministara u tehničkom mandatu) će i dalje u kontaktu sa nadležnim evropskim institucijama tragati za povoljnijim rješenjima za osiguranje bolje pozicije izvoza čelika, prije svega s ciljem očuvanja radnih mjesta zaposlenih u ovoj industriji – ističe se u saopštenju.

 

Agencije

 

Tagged

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *