Prihodi od indirektnih poreza u BiH u porastu

Ekonomija

Prihodi od indirektnih poreza u prva četiri mjeseca 2019. godine iznosili su 2,49 milijardi maraka i veći su za 201 milion KM ili 8,8 odsto u odnosu na isti period 2018. godine, kada su iznosili skoro 2,29 milijarde KM.

 

Nakon što je Uprava za indirektno oporezivanje Bosne i Hercegovine izvršila povrat PDV-a poreskim obveznicima u BiH u iznosu od 471 milion KM, neto prikupljeni prihodi koji su otišli u raspodjelu korisnicima u prva četiri mjeseca ove godine, a to su država, entiteti i distrikt Brčko, iznosili su 2,19 milijardi maraka.

 

Tako su raspoređeni prihodi u 2019. godini veći za 155 miliona KM u odnosu na prihode koje su sa Jedinstvenog računa korisnici dobili u istom periodu 2018. godine, saopštili su iz Uprave za indirektno oporezivanje Bosne i Hercegovine.
Za finansiranje državnih institucija, u prva četiri mjeseca 2019. godine raspoređen je iznos od 245 miliona KM.

 

– Pored raspoređenih prihoda, a po osnovu posebne putarine za izgradnju autoputeva i izgradnju i rekonstrukciju drugih puteva od 0,25 KM, Federacija BiH je dobila dodatnih 62,3 miliona KM, Republika Srpska 41,2 miliona KM i distrikt Brčko 2,1 milion KM. Razlika predstavlja rezervu na posebnom računu za putarinu u iznosu od 0,25 KM – navodi se u saopštenju.

 

Agencije

Tagged

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *