Šarović: Spremno 200 miliona evra za projekate u BiH

Ekonomija

Ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa u Savjetu ministara u tehničkom mandatu Mirko Šarović izjavio je danas da je već spremno 200 miliona evra za više projekata u BiH, od čega 100 miliona evra za privatni sektor, a ostalo za infrastrukturu i “zelene gradove”.

 

– Time se obistinjuje najava EBRD da BiH u ovoj godini može računati na 400 miliona evra – rekao je Šarović novinarima nakon sesije “Investiranje u BiH – investicije u profitabilne projekte” u okviru godišnjeg sastanka Odbora guvernera Evropske banke za obnovu i razvoj, koji se završava danas u Sarajevu.

 

On je dodao da je BiH “dobro počela”, jer zemlju “ne prati” samo EBRD, već i druge finansijske institucije kao što je Svjetska banka.

 

Šarović je pojasnio da je preostalih 200 miliona evra “u pripremi”, odnosno EBRD i institucije u BiH završavaju administrativne poslove za kredite za mala i srednja preduzeća, te za projekte gradova kao što su Banjaluka, Bijeljina, Zenica, Sarajevo, Mostar.

 

Prema njegovim riječima, ova godina je dobro počela za BiH, bez obzira na turbulentnu politiku u njoj.

 

– Tačno je da politički jaz u BiH smeta ekonomskom razvoju i nadam se da će se to prevazići i da će politika da prati ekonomiju i razvoj zemlje – istakao je Šarović, dodavši da se BiH ne može razvijati bez investitora kao što je EBRD, samim tim što je riječ o investicionim kreditima, a ne komercijalnim.

 

Kada je riječ o kreditima za investicije, Šarović je pojasnio da su oni najpovoljniji, sa malom kamatnom stopom i dugim grejs periodom, te dodao da nadležni u BiH uzimaju kredite u skladu sa kreditnom sposobnošću zemlje, o čemu vodi računa i EBRD.

 

On je potvrdio novinarima da je Savjet ministara na jučerašnjoj telefonskoj sjednici donio odgovarajuću odluku kako bi se mogao realizovati ugovor vrijedan 210 miliona evra za koridor “Pet ce”, odnosno obilaznicu Doboj, od čega je 150 miliona evra za Republiku Srpsku i 60 miliona evra za Federaciju BiH.

 

Potpredsjednik Spoljnotrgovinske komore BiH Ahmet Egrlić rekao je da se održavanjem ovakvih skupova, kakav je trodnevni EBRD u Sarajevu, mijenja imidž BiH u svijetu, čime se olakšava kompanijama pronalazak novih tržišta.

 

– Ovaj događaj je skrenuo pažnju sa teških tema na optimistične – ocijenio je Egrlić, dodavši da je danas poslovna zajednica BiH prezentovala čime raspolaže i kakve su mogućnosti za poslovanje u zemlji.

 

Prema njegovim riječima, kompanije iz BiH su pokazale da nema ozbiljnog investitora koji nije uspio u BiH.

 

Agencije

 

Tagged

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *