Od indirektnih poreza u prvih pet mjeseci 3,2 milijarde KM

Ekonomija

Prihodi od indirektnih poreza u prvih pet mjeseci ove godine iznosili su 3,2 milijarde KM i veći su za devet odsto u odnosu na isti period lane, kada su iznosili 2,9 milijarde KM.

 

Nakon što je UIO izvršila povrat PDV-a poreskim obveznicima u BiH u iznosu od 626 mliona KM, neto prikupljeni prihodi koji su otišli u raspodjelu korisnicima u prvih pet mjeseci 2019. a to su država, entiteti i Distrikt Brčko, iznosili su skoro 2,58 milijari KM, što je za 194 miliona KM više u odnosu na prihode koje su sa Jedinstvenog računa korisnici dobili u istom periodu 2018. godine.

 

– Za finansiranje državnih institucija u prvih pet mjeseci 2019. godine raspoređen je iznos od 306 miliona KM, što je isto kao i prethodnih godina. Federaciji BiH je raspoređen iznos od 1,43 milijarde KM, Srpskoj 728 miliona i Brčko distriktu 78 miliona KM – saopštili su iz UIO.

 

Pored raspoređenih prihoda, a po osnovu posebne putarine za izgradnju autoputeva i izgradnju i rekonstrukciju drugih puteva, od 0,25 KM, FBiH je dobila dodatnih 80,1 milion KM, RS 53 miliona i distrikt Brčko 2,7 miliona KM. Razlika predstavlja rezervu na posebnom računu za putarinu u iznosu od 0,25 KM.

 

Agencije

Tagged

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *