Konferencija Biznis plusa u Beogradu: Regija za turizam, turizam za regiju

Ekonomija

Turizam kao nosilac razvoja – glavna je odrednica tema kojima se bavi osma konferencija Biznis plusa, koji se održava danas u Beogradu, u saradnji sa Ministarstvom trgovine, turizma i telekomunikacija Republike Srbije.

Gdje je region na evropskoj, odnosno svjetskoj turističkoj mapi? Šta države jugoistočne Evrope čine? Zašto je to važno i šta su namjere regionalnih vlada, te privredni i kultorološki značaj povezivanja turističkih djelatnika u regionu, umrežavanje sa trgovinom, građevinskom industrijom i telekomunikacijama.Ovo su osnovna pitanja na koja će biti traženi odgovori od relevantnih učesnika konferencije.

Dosadašnja saradnja u ovoj oblasti, kako je ocijenila direktorica regionalnog projekta Biznis plus Svetlana Cenić, bila je veoma loša i na njoj treba raditi.

Upravo zbog toga je i organizovana ova konferencija kojoj prisustvuju predstavnici Biznis plus kluba, ali i predstavnici Vlade Srbije i vlada BiH, Crne Gore, Hrvatske, Makedonije i Slovenije.

Učesnicima konferencije obratili su se Rasim Ljajić, potpredsjednik Vlade Republike Srbije i ministar trgovine, turizma i telekomunikacija, Mirko Šarović, potpredsjedavajući Vijeća ministara BiH i ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH, Mladen Ivanić, predsjedavajući Predsjedništva BiH, Predrag Gluhaković, ministar trgovine i turizma u Vladi Republike Srpske, Edita Đapo, ministar turizma i okoliša Federacije BiH.

U radu konferencije učestvuju i Marko Čadež, predsjednik Privredne komore Srbije, Ahmet Egrlić, kopredsjedavajući Vanjskotrgovinske komore BiH, Mirsad Jašarspahić, kopredsjedavajući Privredne komore FBiH, Edin Dilberović, direktor Direkcije za evropske integracije BiH, Goran Svilanović, predsjednik Savjeta za regionalnu saradnju, te brojni drugi privrednici.

– Na ovoj jednodnevnoj konferenciji u Beogradu razgovaramo o turističkoj ponudi jugoistočne Evrope, o tome kako možemo povezati turističke djelatnike u regionu sa ciljem privlačenja turista iz cijelog svijeta i poboljšanja ponude, te o hotelskim kapacitetima i novim konceptima gradnje i finansiranja i najznačajnijim lokalitetima regiona. Dobavljači i infrastruktura kao preduslovi bolje turističke ponude također su jedna od tema, a ovo je dobra prilika svim kompanijama iz ove oblasti da se predstave i da razrade načine na koje ovaj region mogu bolje povezati u turističkom smislu, kazala je Cenić.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *