Stanje u Aluminiju kritično, kolektivna ostavka uprave

Ekonomija

Aluminij d.d. Mostar ima osiguranu električnu energiju za još samo jedan dan, stanje je kritično, dok kompletna uprava ovog bivšeg giganta najavljuje podnošenje kolektivne ostavke.

 

Kako Klix.ba saznaje iz izvora bliskih menadžmentu Aluminija, na sutrašnjoj sjednici Nadzornog odbora ove kompanije kompletna uprava preduzeća, direktor Dražen Pandža i izvršni direktori Boris Vican i Ivan Čale, trebali bi podnijeti ostavke.

 

Izvor sarajevskog portala ističe da bi se ovo trebalo desiti ukoliko u naredna 24 sata ne bude nekih bitnijih promjena.

 

Navodno, razlog za povlačenja uprave na čelu s direktorom Draženom Pandžom je neispunjavanje uslova koje je postavila Vlada Federacije BiH, a to se prije svega odnosi na cijenu električne energije.

 

Kako Klix.ba saznaje, zahtjevi uprave Aluminija bili su takvi da ih Vlada FBiH nikako nije mogla prihvatiti. Traženo je subvencioniranje troškova električne energije, što bi poreske obveznike koštalo godišnje i više od 50 miliona KM.

 

Budućnost Aluminija mogla bi postati politička priča o izboru poželjnog scenarija. Konzorcij švajcarskog Glencorea zajedno sa PPD-om iz Zagreba, širokobriješkim FEAL-om te SIK-om iz Mostara očigledno je HDZ-ov scenario. Drugi dio Vlade FBiH preferira arapske partnere od kojih je jedan saudijski Dubal, a u igri je i kompanija iz Emirata.

 

U Aluminiju je sutra zakazana sjednica Nadzornog odbora nakon koje će biti poznat i zvaničan stav uprave.

 

Treba takođe naglasiti da su i bivša Uprava odnosno Nadzorni odbor Vladi FBiH u više navrata prijetili ostavkama.

 

Tagged

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *