Agencija za razvoj malih i srednjih preduzeća prerasta u Razvojnu agenciju RS

Ekonomija

Republička agencija za razvoj malih i srednjih preduzeća trebalo bi da preraste u Razvojnu agenciju RS, a ova transformacija predviđena je prijedlogom za izmjene i dopune Zakona o razvoju malih i srednjih preduzeća koji je danas utvrdila Vlada RS.

 

– Proširenje nadležnosti RARS je najvažnija novina koju donosi Prijedlog zakona. Njegova dosadašnja primjena pokazala je da trenutne nadležnosti Agencije, utvrđene u ovom zakonu, ne obuhvataju sve stručne i druge poslove koje Agencija obavlja ili može da obavlja u praksi – saopšteno je iz Vlade RS.

 

Kako se navodi, Agencija nije upravna organizacija i zbog toga je u mogućnosti da učestvuje u projektima koje finansira Evropska unija ili njene države članice ili druge zemlje.

 

– Projekti u kojima učestvuje Agencija ne odnose se samo na oblast malih i srednjih preduzeća, nego i na druga privredna područja, kao što su inovacije, industrija, tehnologija, ekologija, edukacije, izvozne aktivnosti, sistemi kvaliteta, podrška u privlačenju i realizaciji ulaganja i druga područja, a koja su u direktnoj ili indirektnoj vezi sa oblastima malih i srednjih preduzeća.

 

S obzirom na to da će u narednom periodu Agencija moći učestvovati u projektima iz različitih privrednih područja, privredni subjekti će putem Agencije moći ostvariti pravo na direktnu novčanu podršku iz sredstava određenog projekta ili neku drugu nenovčanu podršku, u zavisnosti od predmeta projekta. Privrednicima koji se bave spoljnotrgovinskim djelatnostima je od posebnog značaja proširenje nadležnosti Agencije na pružanje podrške izvoznicima, navode iz Vlade.

 

Kako ističu, ovim zakonom se uspostavljaju pretpostavke da se kroz jednu već postojeću instituciju, bez dodatnih troškova, pruži kvalitetnija podrška preduzetništvu i privrednom razvoju RS.

 

srpskainfo.com

 

Tagged

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *