“Aluminij” pregovara sa potencijalnim kupcima

Ekonomija

Kako će izgledati prepakovani “Aluminij”, kako je to slikovito u četvrtak najavio premijer Fadil Novalić, pokazaće naredni mjeseci. Uprava kompanije pokušava iskoristiti priliku koja joj je ostavljena, ostvareni su ozbiljni kontakti s budućim partnerima, a priča se i o potencijalnom kupcu.

 

Najveći pojedinačni vlasnik mostarske kompanije, Vlada FBiH, ostavila je period do nove godine da uprava, Nadzorni odbor i radnici probaju napraviti neke od koraka najavljenih u planu restrukturisanja koji je zadnjih sedmica aktuelna tema.

 

Kako saznaje Naša TV prvi ljudi “Aluminija” bili su u Sloveniji s predstavnicima tamošnjeg giganta “Impol grupe” gdje je dogovarana potencijalna saradnja. Slovenci su zainteresovani za poslovni angažman vezan za pokretanje proizvodnje u Ljevaonici, ali bi se mogli uključiti i kao partner kod proizvodnje anoda.

 

Grupa „Impol“ iz Slovenske Bistrice prije dvije godine je preuzela posustali šibenski “TLM” i peti je po vrijednosti slovenački izvoznik. Mogu se pohvaliti s više od 2.300 zaposlenih i neto profitom u prošloj godini od 36,7 miliona evra.

 

Slovenci bi s “Aluminijem” sarađivali, a kupiti ga hoće Kinezi. Veliku kinesku grupaciju zastupa agencija iz Izraela i to je već javnosti poznato, ali kako naši izvori tvrde, kineske namjere su ozbiljnije nego se ranije percipiralo.

 

U četvrtak se brojna delegacija “Aluminija”, sačinjena od uprave, Nadzornog odbora i sindikata, susrela u Mostaru s onim od kojih očekuje najviše – predstavnicima Vlade FBiH. U sudaru optimističkih očekivanja i surove realnosti dogovoren je rok za “prepakiranje”, a predočen je i set mjera za socijalno zbrinjavanje radnika koji je i od ranije ugrađen u sistem.

 

Podsjećamo, bivšem gigantu i nekad najvećem izvozniku struje iz BiH je isključena 10. jula što je značilo prekid proizvodnje. “Aluminij” duguje više od 400 miliona KM, od toga tri četvrtine je dug za električnu energiju, najviše prema Elektroprivredi HZHB.

 

Tagged

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *