Šarović ograničio uvoz pilećeg mesa iz Turske

Ekonomija

Po zahtjevu Ministarstva spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH, Kancelarija za veterinarstvo BiH ograničila je uvoz u Bosnu i Hercegovinu pilećeg mesa i prerađevina od pilećeg mesa iz Turske.

 

Ovu odluku ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirko Šarović donio je u cilju zaštite domaće industrije.

 

„Ova odluka odnosi se na one izvozne objekte u Turskoj koji nisu na EU listi, odnosno nemaju dozvolu za izvoz u Evropsku uniju i ima za cilj održanje statusa Bosne i Hercegovine kao zemlje koja odnedavno može svoje proizvode od pilećeg mesa da izvozi u Evropsku uniju“ izjavio je ministar Šarović.

 

Mjera o zabrani uvoza posebno je važno ako se zna da, uprkos tome što može da zadovolji domaću potražnju i što je značajan izvoznik, Bosna i Hercegovina više hiljada tona pilećeg mesa i prerađevina uvozi se iz susjednih zemalja i Turske.

 

Podsjećamo, domaća proizvodnja pilećeg mesa i prerađevina od pilećeg mesa posljednjih godina ubrzano se razvija. Samo u 2018. godini izvezeno je preko 9.000 tona mesa i prerađevina iz BiH u zemlje regiona a proteklih dana prvi kontingenti krenuli su i prema zemljama Evropske unije, saopšteno je iz Ministarstva spoljne trgovine i ekoomskih odnosa.

 

BN TV

Tagged

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *