Domaća privreda u velikim problemima

Ekonomija

Aktuelni trendovi poslovanja u RS posljedica su niske konkurentnosti domaće privrede, a što je osnovni preduslov osvajanja novih kupaca, kako na domaćem tako i na inostarnom tržištu, naglašavaju u Privrednoj komori RS.

 

Iz ove komore upozoravaju da se u narednom periodu ovi trendovi moraju promijeniti u pozitivnom pravcu, kako bi se stvorili uslovi za rast obima proizvodnje u industriji, rast svih parametara spoljnotrgovinske razmjene, investicija, zaposlenosti.

 

To će na kraju rezultirati i rastom bruto BDP-a sa povaćanim učešćem industrije u BDP-u, kažu u PKRS.

 

– Poslovanje privrednih subjekata u RS tokom 2019. karakterišu otežani uslovi poslovanja i smanjena privredna aktivnost, s obzirom na to da su u našoj privredi već od kraja 2018, pa tokom svih mjeseci i kvartala tekuće godine, zabilježeni negativni trendovi. Prema posljednjim raspoloživim podacima, industrijska proizvodnja u RS, u periodu januar-juli 2019, smanjena je za 13,7 odsto, u odnosu na uporedni period 2018. Zaposlenost u industriji je na istom nivou, a zabilježen je i negativan trend spoljnotrgovinske aktivnosti, gdje je, usljed smanjene tražnje iz inostranstva, došlo do smanjenja ukupnog obima razmjene za oko šest odsto – ističu u PKRS.

 

Na drugoj strani, kako kažu, evidentan je rast prosječne plate poslije oporezivanja, koja je u periodu januar-juli ove godine iznosila 899 KM i u odnosu na prosječnu neto platu u uporednom periodu 2018. realno je veća za šest odsto.

 

– Ova činjenica dodatno otežava poslovanje privrede, budući da se usljed smanjene privredne aktivnosti i odliva radne snage, suočavamo sa činjenicom zapošljavanja nekompetentnog i nedovoljno edukovanog kadra, što iziskuje dodatne troškove njihove obuke i upošljavanja ovakvih profila – naglašavaju u PKRS, iz koje su Vladi RS dostavili radni materijal prijedloga za Program ekonomskih reformi 2020-2022. godine.

 

srpskainfo.com

Tagged

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *