Sve izvjesniji ulazak kineskih investitora u Aluminij

Ekonomija

Ulazak kineskog giganta metalske industrije ”China Nonferrous Metal Industrys Foreign Engineering and Construction” (NFC) u mostarski “Aluminij” sve je izvesniji.

 

U sklopu akvizicije “Aluminija”, grupacija “M.T.Abraham” poslala je grupu stručnjaka u mostarsku fabriku radi izrade dubinske analize poslovanja (due dilligence).

 

Potencijalni kineski investitori potvrdili su za Večernji list da imaju ozbiljne namjere i da preduzimaju aktivnosti koje idu u smijeru stvaranja preduvslova za konačnu odluku.

 

Delegacija kineske državne kompanije NFC, koju čine inženjeri i finansijski stručnjaci, posjetila je “Aluminij” kako bi napravila procjenu proizvodnih kapaciteta i proizvodnog potencijala u nastojanju spasavanja posrnulog giganta, prenosi portal Indikator.ba.

 

NFC-ovo poslovanje pokriva širok spektar projekata vezanih za nerđajuće metale, počev od projektovanja, instalacije, konsaltinga, snabdijevanja opremom, tehničkih usluga, edukacije i obuke osoblja, te razvoja i dizajna tržišta.

 

NFC je osnovao mješovito preduzeće zajedno sa grupacijom “M.T.Abraham”, trenutno jedinim ozbiljnim igračem koji je pokazao zanimanje za preuzimanje fabrike i koji je izdvojio značajna sredstva za proces analize stanja i đu dilidžens.

 

“NFC-ova zvanična posjeta jasna je poruka o namjerama ”M.T.Abraham” grupacije o preuzimanju “Aluminija” d.d. Mostar i saradnji sa svjetskim gigantom aluminijumske industrije kako bi posrnulo preduzeće digli na noge u bliskoj budućnosti – rekli su za Večernji list iz ove velike kineske kompanije.

 

 

Tagged

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *