Šarović: Izvoz u Njemačku u stalnom porastu

Ekonomija

Njemačka je najvažniji spoljnotrgovinski partner Bosne i Hercegovine, a izvoz u ovu zemlju je u stalnom porastu, rečeno je na današnjem sastanku ministra spoljne trgovine i ekonomskih odnosa Mirka Šarovića i ambasadorke Savezne Republike Njemačke u BiH Margaret Uber.

 

Ukupan obim spoljnotrgovinske razmjene između BiH i Njemačke iznosi četiri milijarde KM, a pokrivenost uvoza izvozom 75 odsto.

 

– Ovo je za nas sjajan rezultat, s obzirom na to da je ekonomski Njemačka vodeća evropska zemlja. Što je još značajnije, mi u ovu zemlju izvozimo gotov, a ne “sirov” proizvod, naše firme rade i proizvode. Važno je i to da smo pokazali da sa svojim proizvodima možemo biti konkurentni i na ovom velikom tržištu – istakao je ministar Šarović.

 

Sagovornici su se usaglasili da ovakve pozitivne trgovinske pokazatelje moraju pratiti i veća ulaganja Njemačke u Bosnu i Hercegovinu.

 

– Ovo je veoma važno pitanje jer postoji veliki interes njemačkih investitora da ulažu u našu zemlju, ali oni traže povoljan ambijent za ulaganje, stabilnost i predvidivost poslovanja. Pokazalo se da gdje je uticaj politike veći, tu su ekonomski pokazatelji slabiji i to se mora promijeniti – naglasio je ministar Šarović.

 

Istaknuto je da Njemačka ostaje čvrst i pouzdan partner Bosne i Hercegovine u procesu pristupanja EU, te je naglašena važnost kontinuirane podrške ove zemlje u najvažnijim projektima, kao što su projekti iz oblasti energetske efikasnosti i obnovljivih izvora energije.

 

(Avaz)

Tagged

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *