Njemačka novim zakonom Hrvatskoj “preotima” sezonske radnike iz Srbije i BiH

Ekonomija

Kvote za uvoz stranih radnika ove godine su bile spas u posljednji tren, a Zakon o strancima, koji bi trebao liberalizovati zapošljavanje stranaca, samo će djelimično riješiti problem radne snage u ugostiteljstvu, poruka je prvog Nacionalnog kongresa hrvatskih ugostitelja održanog u Čakovcu.

 

U verziji koju su ugostitelji imali prilike da vide nekoliko stavki im je sporno. Jedna je da će poslodavac na datum kada predaje zahtjev za zapošljavanje stranca za sobom morati da ima tri mjeseca sa prihodom od najmanje 70.000 kuna mjesečno (oko 9.400 evra). To, pak, kako je upozorio jedan dubrovački ugostitelj, u zimskim mjesecima nema čak 80 posto jadranskih restorana, a mart je krajnje vrijeme da se počnu formirati timovi za nadolazeću sezonu.

 

Ugostitelje takođe muči što postoji mogućnost da bi i po novom nedjeljama mogli da čekaju da im lokalne ispostave Zavoda za zapošljavanje za svakog pojedinog radnika daju dozvolu za zapošljavanje. Neizvjesnost oko radne snage u 2020. povećava i novi njemački zakon, koji omogućava useljenje stručne radne snage i iz zemalja koje nisu članice EU, piše Večernji list.

 

– Mnogi poslodavci u turizmu oslanjali su se na susjedne zemlje. Sada sezonski radnici iz Srbije i BiH od 1. januara sljedeće godine mogu u Njemačku koja konobarima, kuvarima… kojima je dovoljno da su kod nas odradili samo jednu sezonu, nudi konkurentnije zarade od hrvatskih – upozorila je Nataša Kačar, koja se bavi posredovanjem u zapošljavanju.

 

– Ove godine je bilo raznih problema. Od poslodavaca koji nisu precizirali kakvi radnici su im potrebni ili su nudili mizerne četiri hiljade kuna za kuvara, preko lokalnih službi koje su se bavile radnim dozvolama i kojima je ljetos od četvoro zaposlenih troje bilo na godišnjem, do nepouzdanih agencija za zapošljavanje koje bi dovele radnike u Hrvatsku i nikad ih ne bi spojile s poslodavcem. Sam proces zapošljavanja je, pak, bio spor i nejasan, a praksa se, povrh svega, razlikovala od grada od grada. Istovremeno, mora se priznati, sve je više poslodavaca kod nas koji uredno plaćaju prekovremene, imaju normalno radno vrijeme, daju stimulacije i bonuse na kraju sezone, neki čak i jednu cijelu platu više – prepričava iskustva Kačar.

 

Koliko je izvjesno da će se to sve dogodine odvijati bez sezonaca iz Srbije, BiH i Makedonije, potvrđuje i predsjednik Sindikata turizma Eduard Andrić.

 

– U kontaktu sam sa sindikalnim kolegama iz tih zemalja. Svi mi kažu da većina onih koji su dolazili sezonski raditi u Hrvatsku, dogodine planira u Njemačku – kaže Andrić.

 

Maksimalan fokus i dalje ostaje na domaćim i radnicima iz regije, kažu ugostitelji, ali svjesni su da će se za sezoncima ubuduće morati posezati i udaljenije zemlje.

 

(SEEbiz)

Tagged

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *